Black-tailed Godwit, Limosa limosa, Grutto

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2013-03-18; looking in the Duifpolder if the Black-tailed Godwit's are back from Africa

Met de kenmerkende roep is de grutto in veel Nederlandse weiden een kenmerkende vogel. De grutto heeft lange poten en zoekt zijn voedsel voornamelijk in ondiep water en vochtige weiden. Met behulp van de lange snavel worden prooidieren zoals insecten, wormen, slakken en kleine kreeftachtigen gevangen.

Het nest van grashalmen en stengels wordt bij voorkeur gebouwd in hoog gras. Met name door de intensivering van de landbouw is de populatie grutto's in Nederland de laatste decennia sterk afgenomen, het hoge gras wordt in het voorjaar vaak gemaaid in dezelfde periode dat de grutto's de eieren bebroeden. Jonge vogels verlaten meteen het nest, maar blijven wel beschutting zoeken in het hoge gras, zodat ook veel jonge vogels slachtoffer worden. Van de wereldpopulatie grutto's broedt ongeveer de helft in Nederland en er wordt dan ook een intensief beleid gevoerd met als doel het herstel van de populatie. Met onder meer projecten voor beperkt maaien van weiden wordt getracht om de grutto te beschermen, desondanks gaat het aantal broedparen nog steeds achteruit.

De grutto's die 's zomers in Nederland broeden overwinteren in Zuidwest-Europa en West-Afrika, maar de kleine populatie grutto's van IJsland overwintert onder andere in Nederland.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (3)

© BraCom (Bram) on March 25, 2013

leuke overzicht foto Berend

Groeten, Bram

bdeh on March 25, 2013

Ik kan daar niet dichterbij komen David. Ik mag niet in dat broedgebied lopen en er staan hekken of er liggen sloten. Als je op deze foto kijkt, liepen ze voorbij het dammetje en hek. Groeten Berend

bdeh on March 25, 2013

Bedankt Bram, dit waren de eerste Grutto's die ik in de polder zag dit jaar. Alleen erg ver weg, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on March 23, 2013
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2013/03/18 11:02:38

Groups