Belvédère (Bellevue)

Selected for Google Maps and Google Earth

Belvédère (Bellevue)

De Belvédère van Oranjewoud is een belvédère in het Parkgebied Oranjewoud ten oosten van Heerenveen.

Geschiedenis

Andreas Willem Tjaarda liet in 1917 op de ‘Berg van Brongerga’, een klein heuveltje van bijna tien meter hoog, een houten uitkijktoren bouwen. Later werd dit gebied ‘Tjaarda’s Bos’ genoemd. In 1924 werd deze constructie wegens bouwvalligheid vervangen door een toren van gewapend beton. Deze werd vervaardigd door de firma Boltje en Buwalda uit Heerenveen, die ook de betonnen klokkenstoel van Luinjeberd uit 1921 had gebouwd.

Bouwwerk

De achtkante uitkijktoren heeft negen trappen van twaalf treden en een hoogte van achttien meter. Met de hoogte van het heuveltje erbij opgeteld is de ooghoogte van een persoon op de toren bijna dertig meter boven het maaiveld. Ook deze toren raakte in verval, maar in plaats van sloop werd de belvédère na zeventig jaar gerestaureerd. Er is ook een oriëntatietafel, maar de afbeelding voor de oriëntatie ontbreekt nu. De naam ‘Belvédère’ werd ook gegeven aan Museum Belvédère.

Bron: wikipedia.org

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (3)

Chris10 © on April 2, 2013

Heyyyyyyy, een uitkijktoren. Wat leuk Erik. Waar is nu die oranje ondergaande zon? Ik zie hem niet! Maar wel heel mooi hoor, deze foto... De zon schijnt precies op zijn toppie. Op 25 meter dus...

Daag, Christien.

Erik van den Ham on April 2, 2013

Ha die Chris10 je was gewoon te vroeg naar bed gegaan.... het zonnetje moest nog even zakken. Totaal 31 meter hoog boven het land uit.

De zon gaat nu ook voor mij onder!

Truste, Erik

bdeh on April 4, 2013

Prachtige opname en fijn om te lezen dat die toren bewaard is gebleven Erik. Ontnemen die bomen niet veel van het uitzicht? Groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on April 2, 2013
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups