Sun Dog Sky

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Sun Dog Sky

parhelium

Een parhelium of bijzon is een natuurlijk optisch fenomeen of halo-verschijnsel in de aardatmosfeer dat gezien kan worden wanneer een lage zon door losse cirruswolken schijnt, bijvoorbeeld in een melkwitte winternamiddaghemel.

Het zonlicht wordt gereflecteerd en gebroken door ijskristallen en wordt gesplitst in verschillende kleuren, net zoals bij een regenboog. De oriëntatie van de ijskristallen in dit proces is erg belangrijk. De kristallen zijn zeshoekige prisma's en moeten verticaal georiënteerd zijn.

In tegenstelling tot een regenboog ontstaan parheliën als bijna-horizontale gekleurde vlekken of staven aan de beide kanten van de zon, rond een hoek van 22 graden. Een parhelium werd ook gezien tijdens de bekende Slag van Mortimer's Cross.

In het reisverslag van Gerrit de Veer over de overwintering op Nova Zembla 1596-1597 met Willem Barentsz wordt ook melding gemaakt van dit verschijnsel. De Veer schrijft er over op 4 juni 1596.

Analoog aan het parhelium is de parselena, of bijmaan. De laatste is veel zeldzamer, doordat de Maan veel zwakker is dan de Zon

Bron: wikipedia.org

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

Chris10 © on April 5, 2013

He, wat mooi om te zien Erik. En dan ook nog eens dat vliegtuig erbij, dat maakt het geheel nog levendiger. Genieten hè?

Groetjes, Christien.

~Marlene~ on April 6, 2013

I just took a picture of a sundog tonight over the lake... it must be the "season" for them! Like

Best wishes, Marlene

Erik van den Ham on April 6, 2013

Leuk he Chris10 en dat zo vanuit het vliegtuig. Helaas was er erg veel bewolking en alleen bij het starten en dalen was er wat te zien.

I think they are visible all year round at this height Marlene (not sure about that). But indeed I saw one too recently.

Groeten, Best wishes, Erik

bdeh on April 7, 2013

Een belevenis om dat te zien en inderdaad het vliegtuig maakt het plaatje MOOI af Erik. Groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on April 5, 2013
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups