Steenbergse Vliet

Selected for Google Maps and Google Earth

De waterloop van de Steenbergsevliet ontspringt nabij Wildert als Wildertse Beek, verder stroomafwaarts Kleine Aa genoemd. Ze stroomt ten oosten van Essen en vervolgens Nispen, en wordt dan de Watermolenbeek of Molenbeek genoemd. Deze stroomt verder noordwaarts om uiteindelijk naar het westen af te buigen, waar ze bij Bovensas overgaat in de Steenbergse Vliet, welke via de sluizen van Benedensas in verbinding staat met het Volkerak.

Om historische redenen wordt het gebied tot het stroomgebied van de Maas gerekend, hoewel het Volkerak nu eerder naar de Noordzee afwatert via de delta van de Oosterschelde.

Het staat tegenwoordig opnieuw in open verbinding met het Volkerak, na het openzetten van het sluizencomplex bij Beneden Sas. Deze sluizen verloren hun functie toen, na de voltooiing van de Deltawerken, het getij in het Volkerak verdween, waardoor het op een zodanig peil onderhouden wordt dat met de Westbrabantse hoofdwateren één niveau is ontstaan. Het is een beschermd natuurgebied, vooral bestaande uit rietmoeras.

Vanaf 1824 beschermden de sluizen van Benedensas het achterliggende gebied tegen hoge vloedstanden. Tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw had de Vliet grote betekenis voor de beroepsvaart. Suikerfabrieken, zand en grindbedrijven, een betonmortelcentrale en een oliedistributiecentrum in Roosendaal hadden allemaal hun vestiging aan het water voor de aan en afvoer van grondstoffen en producten.

Een gedeelte van de Vliet staat onder beheer van Natuurmonumenten. Het is een moerasgebied, ontstaan door het uitbaggeren van de Steenbergse Vliet en het onder water zetten van oeverland. Het ondiepe water, de rietlanden en eilandjes zijn nu het domein van eenden en andere moerasvogels. Het gebied, dat in open verbinding staat met het Volkerak, is een ideale paaiplaats voor vissen als voorn, karper en snoekbaars. In de oeverzones broeden bruine kiekendief, rietzanger, roerdomp en grote karekiet.

Behalve natuurgebied is de Vliet vanaf de jaren negentig ook steeds meer watersportgebied geworden. Er zijn nu drie jachthavens.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (23)

« Previous12Next »
A den Hartigh on May 16, 2013

Hello Bernard,

Thanks for visiting my gallery and your positive response!

Regards,

Bengeltje

Ali Raza on May 18, 2013

Beautiful shot. LIKE

Best regards

A den Hartigh on May 18, 2013

Hello Hafeezmj,

Thanks for visiting my gallery and your positive response!

Regards,

Bengeltje

« Previous12Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on April 12, 2013
 • © All Rights Reserved
  by A den Hartigh
  • Camera: Canon EOS 550D
  • Taken on 2013/04/07 15:59:54
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 24.00mm
  • F/Stop: f/8.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups