Black-tailed Godwit, Limosa limosa, Grutto

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2013-04-02; nice weather to look for birds in the Rietputten. But there was too much wind so I went also to the Duifpolder

Met de kenmerkende roep is de grutto in veel Nederlandse weiden een kenmerkende vogel. De grutto heeft lange poten en zoekt zijn voedsel voornamelijk in ondiep water en vochtige weiden. Met behulp van de lange snavel worden prooidieren zoals insecten, wormen, slakken en kleine kreeftachtigen gevangen.

Het nest van grashalmen en stengels wordt bij voorkeur gebouwd in hoog gras. Met name door de intensivering van de landbouw is de populatie grutto's in Nederland de laatste decennia sterk afgenomen, het hoge gras wordt in het voorjaar vaak gemaaid in dezelfde periode dat de grutto's de eieren bebroeden. Jonge vogels verlaten meteen het nest, maar blijven wel beschutting zoeken in het hoge gras, zodat ook veel jonge vogels slachtoffer worden. Van de wereldpopulatie grutto's broedt ongeveer de helft in Nederland en er wordt dan ook een intensief beleid gevoerd met als doel het herstel van de populatie. Met onder meer projecten voor beperkt maaien van weiden wordt getracht om de grutto te beschermen, desondanks gaat het aantal broedparen nog steeds achteruit.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (2)

Bram van Broekhoven on April 25, 2013

zijn ze aan het pootje baden in het ijskoude water Berend

Groeten, Bram

bdeh on April 25, 2013

Ik zie ze niet vaak in de Rietputten Bram, dus ik kon niet laten ze hier ook even te schieten. Bedankt, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on April 23, 2013
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2013/04/02 11:48:32

Groups