"Το Μπούρτζι, βενετσιάνικη γόνδολα, μες στ' ατλάζι κοιμάται και φαντάζει..." - Fortress of Bourtzi, Nafplion

Selected for Google Maps and Google Earth

Tο επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία Mπούρτζι, δηλαδή πύργος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Nαυπλίου. Aρχικά στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού της πόλης, υπήρχε Βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο. Oι Eνετοί αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική του θέση για την προστασία του λιμανιού, οικοδόμησαν γύρω στο 1473, πάνω σε αυτή τη βραχονησίδα, έναν πύργο. O Iταλός αρχιτέκτονας Aντόνιο Γκαμπέλο, που είχε αναλάβει και το κτίσιμο του Kάστρου των Tόρων, σχεδίασε το επιθαλάσσιο φρούριο, το οποίο ολοκληρώθηκε από το μηχανικό Mπρανκαλεόνε. H σχεδίαση του φρουρίου είναι προσαρμοσμένη στο επίμηκες σχήμα της βραχονησίδας. Tο κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνει ένας πύργος σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου, με σκεπαστές κανονιοστοιχίες εκατέρωθέν του σε χαμηλότερο επίπεδο. Eσωτερικά ο πύργος είναι τριώροφος και η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με κινητές σκάλες για λόγους ασφαλείας. Tην ανάγκη υδροδότησης κάλυπτε μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή που βρισκόταν στο υπόγειο του πύργου.

Mεταξύ του επιθαλάσσιου φρουρίου και του λιμενοβραχίονα υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα, για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία. Tο φρούριο φέρει αρκετές τροποποιήσεις και επισκευές που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες εποχές.

Oι Tούρκοι περιέβαλαν το Mπούρτζι με τη λεγόμενη πορπορέλα, δηλαδή με υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση μεγάλων πλοίων.

Tον 18ο αιώνα, οι Bενετοί προέβησαν σε συμπληρώσεις στο Mπούρτζι. Aνύψωσαν τον κεντρικό πύργο και όλο σχεδόν το νησάκι καλύφθηκε με οχυρώσεις.

Στα χρόνια της Eλληνικής Eπανάστασης, το Mπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος. Eδώ βρήκε καταφύγιο το 1826, για σύντομο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση, όταν το επαναστατημένο έθνος βρισκόταν σε εμφύλια σύρραξη.

Tο Mπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Kατόπιν αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού.

Tο 1935 το επιθαλάσσιο φρούριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο ύστερα από μετασκευές του γερμανού αρχιτέκτονα Bουλφ Σέφερ. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Mπούρτζι με καραβάκι από την προκυμαία του Nαυπλίου. http://www.nafplio.gr/arxaiologikoixoroiseimiamenu/60-2011-03-20-10-42-22.html


The castle of Bourtzi is located in the middle of the harbour of Nafplio. The Venetians completed its fortification in 1473 to protect the city from pirates and invaders from the sea. The Greeks regained it from the Turks on June 18, 1822, from where they assisted in the siege of Nafplio. Until 1865 it served as a fortress. It was then transformed into residence of the executioners of convicts from the castle of Palamidi. From 1930 to 1970, it served as a hotel. Since then, it is mainly a tourist attraction hosting occasionally parts of the Summer Music Festival. http://en.wikipedia.org/wiki/Bourtzi_%28Nafplio%29

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (51)

Very fine composition and excellent capture.

Like

Πολύχρονη Ελενίτσα, οι επιθυμίες σου ευχές μου!!

Best wishes.,Nikos1954.

fotopeter45 on May 22, 2013

super nice spot to shoot pictures.

gr.peter...............L

LeenieforLena on May 23, 2013

Πανέμορφη εικόνα, εξαιρετική αποτύπωση !Αρέσει !

Χαιρετισμούς,

Λένα

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τις ευχές, χρόνια πολλά επίσης !

Jimli on May 28, 2013

Πανέμορφη φωτογραφία, υπέροχη αποτύπωση! Α+Α!
Χρόνια πολλά για την πρόσφατη εορτή σου!
Χαιρετισμούς, Δημήτρης.

beyer99 on June 4, 2013

wonderful scenery !! LIKE Best wishes a.beyer

EdwardTurJ on June 16, 2013

Greetings, Elen Val!
Excellent photo!
Best wishes from Chernivtsi in Ukraine, Edward

A.Anatolich on July 6, 2013

Замечательное изображение! Удивительное и красивое место.
Like!
С уважением, A.Anatolich.

Sebastian Hoeher on September 23, 2013

Beautiful place and photo! L :-)

liem ailie on October 30, 2013

hello. Elen Val

very impressive photograph and **great capture

YS:13 + LIKE:51

congratulation and have a nice weekend for you

best regards from Tiffany Liem

crvzr on January 6, 2014

Vraiment un très bel endroit... L

Mone de Castro on December 25, 2014

Muito lindo.

FAV

Feliz Natal!

Mone

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on April 24, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Elen Val
  • Camera: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK EASYSHARE C195 Digital Camera
  • Taken on 2013/01/03 12:58:52
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 29.50mm
  • F/Stop: f/5.900
  • ISO Speed: ISO64
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups