White Wagtail, Motacilla alba, Witte kwikstaart

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2013-04-16, I went to the Wollebrand area in Naaldwijk, to look for the Pied Avocet (Kluut). Later on I went to 's Gravenzande to look for the Pied Wagtail.

Typerend voor de witte kwikstaart zijn de bewegingen van de kop en het wippen van de lange staart tijdens het lopen. In de vlucht is de vogel herkenbaar aan de witte staartzijden en de golvende vlucht.

In de winter trekken witte kwikstaarten naar het zuiden, maar veel vogels uit het noorden en oosten van Europa trekken niet verder dan West-Europa, om daar te profiteren van het relatief warme zeeklimaat. In de winter leeft de vogel over het algemeen in kleine zwermen die vaak te zien zijn op akkers.

Hoewel de vogel in absolute aantallen door verschillende vogels voorbij gestreefd wordt, heeft geen enkele vogelsoort in Nederland zo'n groot verspreidingsgebied als de witte kwikstaart. De vogel komt dan ook vrijwel overal in Nederland voor en bouwt het nest op een goed beschutte plaats, zoals in dicht struikgewas, in gebouwen of onder dakpannen.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (2)

Bram van Broekhoven on May 7, 2013

en de zwart wit variant, vind de gele mooier, hoewel dit toch ook een heel mooi vogeltje is, fraaie foto's Like

Groeten, Bram

bdeh on May 8, 2013

Ik vind de Gele ook mooier om te zien Bram. Beide rennen hard over het gras op zoek naar eten. Stilzitten is er niet bij. Bedankt, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on May 7, 2013
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2013/04/16 13:03:22

Groups