*Lichtwachterswoning, de Lichtwachter en Misthoorn, Schokland: Unesco World Heritage!

Selected for Google Maps and Google Earth

Schokland kent een lange voorgeschiedenis.

Afwisselend was het gebied land, dan weer speelde water hier een hoofdrol. Al in prehistorische tijden was het voor mensen een aantrekkelijke vestigingsplaats. Later kreeg de zee steeds meer invloed. Mede door menselijk ingrijpen werd Schokland in de middeleeuwen een eiland in de Zuiderzee. Het eiland werd steeds kleiner en dreigde zelfs helemaal in zee te verdwijnen. Zover kwam het niet. In 1942 werd Schokland opgenomen in de Noordoostpolder en ontstond een unieke situatie. Het drooggevallen eiland wordt tegenwoordig helemaal door land omgeven. De mens lijkt de strijd tegen het water vooralsnog in zijn voordeel te hebben beslist. De geschiedenis van Schokland staat symbool voor Nederland en zijn relatie met en strijd tegen het water.


De terp Emmeloord met de Lichtwachter en Misthoorn: Na de ontruiming in 1859 was het eiland vrijwel leeg. Omdat de haven van Emmeloord en de vuurtoren op de Zuidpunt erg belangrijk waren voor de scheepvaart, zijn ze in bedrijf gehouden. Een lichtwachter en havenmeester bleven met hun gezin achter. Er is later ook nog een visafslag gekomen. De woningen van de lichtwachter en de havenmeester op Emmeloord zijn rond 1900 zelfs nog vervangen door stenen huizen. Ook het Misthoorngebouw dateert uit die tijd en is gebouwd om onderdak te bieden aan de compressor voor de misthoorn, die bij slecht zicht de plaats van het eiland moest aanduiden. Het huis van de havenmeester en de visafslag zijn na de drooglegging afgebroken.

De gemeente Noordoostpolder heeft De Lichtwachter en de Misthoorn enkele jaren geleden gerestaureerd. Beide staan op monumentenlijst. De terp Emmeloord zelf is een archeologisch monument, dat veel sporen van het verleden bevat waaronder funderingen, kelders en een begraafplaats.


Waarom staat Schokland op de werelderfgoedlijst: Eeuwenlang lag Schokland als een kwetsbare veenrug in een vaak woeste Zuiderzee. Door zeespiegelstijging en stormvloeden werden steeds weer stukken van het eiland weggespoeld. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap 'uitstijgt'. Niet voor niets kreeg deze plek als het eerste Nederlandse monument de status van Werelderfgoed mee. Een teken van internationale erkenning, maar ook een waardig symbool van de nooit aflatende strijd van Nederlanders tegen het water.

Schokland is in 1995 op de Lijst van het Werelderfgoed geplaatst. Het telt negen rijksmonumenten, waaronder vijf archeologische terreinen en één is een gemengd archeologisch én gebouwd monument.

De gebouwde rijksmonumenten bestaan onder meer uit een lichtwachterswoning en een kerkgebouw. Daarnaast zijn er honderden archeologische terpen, kerkresten, dijksystemen en andere relicten aangetroffen. Bovendien zijn er bij Schokland ook resten gevonden van prehistorische en vroeg-historische leefgemeenschappen op veenland dat onder permanente bedreiging van de zee lag.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (27)

« Previous12Next »
Chris10 © on June 30, 2013

Thank you Anne and Eva for your wonderful compliments. You make me vary happy with them.

Best wishes from The Netherlands. Greetz, Christien.

Chris10 © on June 30, 2013

Bedankt Monique voor je fijne complimentjes.

Groet, Christien.

BV (Bernard Veerman) on July 2, 2013

Soms zit het tegen met het fotografische licht, maar soms komt het ook erg goed uit. Voor deze prachtige landschapsfoto creeert het een beetje een grimmige sfeer. Fraai vastgelegd. *LIKE*
Groet, Bernard

Fred Fouarge on July 2, 2013

MooiAls er nu en dan zo'n lichtstraal door het wolkendek valt---daar wacht ik ook altijdop!

C. Bien (© CBP fotog… on July 11, 2013

nog een prachtige plaatje van de geboortegrond van mijn voorouders TOP!!!

m.v.g. Kees

wladynko on July 19, 2013

♥ páči sa mi & hlasujem ♥ pekné foto, pozdravujem z Bratislavy wladynko

Chris10 © on July 19, 2013

Inderdaad Janny, Joeri en Bram. Het was een dag waar we er zo vele van gehad hebben afgelopen voorjaar. Regen, regen en nog eens regen.....

Op deze plek hadden we stilletjes gehoopt op een vleugje zon en ja hoor, hij kwam ongeveer 5 seconden tevoorschijn en toen kon ik precies deze foto maken.

Dank voor jullie super complimenten! Groet, Christien.

« Previous12Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on June 24, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2013/06/22 16:55:04
  • Exposure: 0.001s (1/1600)
  • Focal Length: 6.20mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.70 EV
  • No flash

Groups