Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Szép kis város Selmecbánya...

Hírnevét a színes- és nemesfém érceiről kapta, melyet több mint ezer évig bányásztak itt. A bányaváros hangulat ma is érezhető a régi épületeken, és ennek köszönhetően 1993 óta a világörökség része lett.

A hagyomány szerint Selmecbányának tíz csodája van. Közülük néhány: *A városháza toronyórája, amelynek nagy mutatója mutatja az órát, a kicsi pedig a percet.

*A kéményhez kötött kecske legendája, mivel a város egyik jellegzetessége a szintkülönbség, a kertek sokszor egy szintben vannak a háztetőkkel. * Egy kémény az udvaron, és egy kút a háztetőn szintén a szintkülönbség jellegzetessége. * A jelenlegi polgármesteri hivatal épülete is a selmeci csodák egyike, amelynek a hátulja a bejárata.

Selmecbányán alapították meg a 18. században a Bányászati és Kohászati Akadémiát, amely 1918-ban Sopronba költözött, Trianon után pedig itt is maradt. Épületében ma középiskola működik, parkja botanikus kert. Jelenleg a selmecbányai Akadémiának négy magyarországi utódintézménye van: a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Sopronban, ennek a Geoinformatikai Kara Székesfehérváron, illetve a Dunaújvárosi Főiskola. Ezen iskolák diákjai mindannyian őrzik a "Selmeci hagyományokat."

Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on June 27, 2013
  • © All Rights Reserved
    by ronihook