Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Vlaaikensgang

Eén van de bekendste plekjes van Antwerpen is de Vlaaikensgang. Wie door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, wandelt een andere wereld in. De gang dateert uit het jaar 1591. Daarvoor maakte de plek al deel uit van de Antwerpse geschiedenis. Waar zich nu de verbreding bevindt, stond in de 15de eeuw het gasthof De Roode Schild.

Niklaas Rockox en zijn echtgenote Margareta de Brueckere baatten de herberg uit. Zij waren de overgrootouders van Nicolaas Rockox, de bekende burgemeester en persoonlijke vriend van meesterschilder Rubens.

Er is lange tijd twijfel geweest omtrent de herkomst van de naam. Alle bestaande versies verwijzen naar een vlaaien- en wafelhuis, dat in de gang van de schoenmakers was gelegen. In de Vlaaikensgang woonden inderdaad schoenmakers, die ook de noodklok van de kathedraal moesten luiden. Als er gevaar dreigde, waren er genoeg manschappen nodig om de loodzware klok in beweging te kunnen brengen. De schoenmakers, die zoals het spreekwoord zegt steeds bij hun leest blijven, werden met deze opdracht opgezadeld. Zij woonden namelijk vlakbij de kathedraal.

Een andere versie is dat het steegje de naam te danken heeft aan het feit dat de rijken in de 16de eeuw hier hun geweten susten door tarwebroodjes uit te delen onder de armen die deze giften als vlaaien in ontvangst namen.

Het wit kalken van de huisjes gebeurde op last van de overheid die op die manier besmettelijke ziektes wilde uitbannen. Bijna had hier een parkeergarage gestaan, maar dankzij het verzet van de bewoners bleef het plekje gespaard. De Vlaaikensgang werd in 1969 van de ondergang gered toen antiquair Axel Vervoordt dit historische stukje Antwerpen kocht.

Het gedeeltelijk overdekte straatje bevat nu een exclusief restaurant, antiekwinkeltjes en kunstgaleries. Vanwege de akoestiek is het straatje een geliefde plek voor het beluisteren van de beiaardconcerten op maandagavond.

Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on July 20, 2013
  • © All Rights Reserved
    by A den Hartigh