Развлачена баница са овчим сирем и зељем - Serbian pie

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Куки, Раде, ево једне банице са овчим сирем и зељем печене у шпорет на дрва!!! Није такмичарска вић је наша другарица Данијела направила да помало мезимо док се котлић крчка... Била је фантастична све похвале Данијели!!!

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (20)

Valeri Karjalainen on August 14, 2013

Слюна бежит ! Нравится !

Slavonicus on August 14, 2013

Ja gladan :)

Odlična gurmanska fotografija Saša !

*Sava* on August 15, 2013

Osvetlali ste obraz, nema šta. Izgleda fantastično. YS / L

Rade1951 on August 15, 2013

Izvanredno. Još je bolja ako je za svoju dušu. Sve pohvale. F/L

sonjabgd on August 15, 2013

Bravo Danijela!!!

LIKE

Marjan Kustera on August 15, 2013

Браво за Данијелу,а и за тебе што си нам испунио жељу и поставио слику ,,банице,,- ПРАВА ЈЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

зА СЛИКУ - Ф/Л

Куки,Ниш

dragansremac on August 15, 2013

Favorites/4

Brate, ovo nema smisla :))))) Ja sam mislio da ti ovim častiš za ono - učenik generacije

Baš me briga za tvoju sliku, pozdravi i čestitaj našoj umetnici srpske domaće kuhinje

Pozdrav Brate !!!!!

Ej, ne zbog pohvale ali, stvarno je šamšionski napravila!

Sassa Rancic on August 16, 2013

Драги панорамио опријатељи у Белу Паланку се углавном ручкају само овакве банице, оне друге које мање волимо зовемо "пите"...

Хвала на посети и коментарима и Дака се захваљује на похвалама за визуели изглед њене банице.

Поздрав, Саша

Dragan Antić on August 16, 2013

Nemoj da nema kad se rešim da dođem ;)))

dragansremac on August 17, 2013

Кад је моја жена видела слику читав коментар је стао у два слова: Леееееее...ееееееее! и 15 секунди :)))))

Sassa Rancic on August 17, 2013

Жао ми је што је нисте пробали али увек може да се направи "реприза" :)

Хвала на коментару и велики поздрав!

Саша

Marjan Kustera on August 18, 2013

Vi imate ,,Dane banice,, u B.Palanku,a ja pravim

,,Dane gljiva,, u Nišu....Rade je tu učesnik,hteo ne hteo,Dragan će biti pozvan kao službeni fotograf manifestacije,a Saša....tebe ,, će preskočimo,,......poradi banicu!!!!!!!!!!!!!!

Kuki

Zoran Velojić on August 18, 2013

Ovih dana sam je više puta pogledao i uvek su mi proradile pljuvačne žlezde. L
Pozdrav tebi i tvojoj drugarici Danijeli.
Zoran.

Sassa Rancic on August 18, 2013

Другари хвала на посети и шаљивим коментарима!

Поздрав, Саша

emilyA-NO Views on August 19, 2013

Here in Canada you can get one made with spinach or cheese (Costco store) and I love it. But I guess it's not like the homemade. Homemade tastes better!...Nice shot Саша - Брат Меда. L. Best wishes, Emily

Sassa Rancic on August 19, 2013

Hi Emily!

I'm glad you like the Serbian pie.This is a homemade pie with cheese from sheep milk and spinach.

Have a nice day.

Greetings from Serbia!

Saša

Браво за Данијелу!

vladanscekic on September 15, 2013

Баница, тако и Бугари зову пите, делује јако примамљиво ммм :)

Л

dragansremac on September 26, 2013

Свечани ручак на гозбама у Србији

Обеди на гозбама у нашим крајевима имају основне карактеристике свакодневних обеда, али је служење јела и пића на њима разноврсније, богатије и обилније. То служење готово обавезно прати музика, а понекад га повремено и прекине да би гости одиграли неко коло, на пример. То је обичај нарочито у нашим југоисточним крајевима, где овакви обреди трају по цео дан.

Наша свечана трпеза је застрвена белим столњацима и може се састојати из више столова поређаних у низу. Према дужини трпезе одређује се број места на која ће се постављати велике чиније са послужењем. Обично се из једне овакве чиније служи 4 до 6 особа. Да би та трпеза изгледала лепше, да би се гости осећали пријатније и да би се знало где треба оставити чиније са послужењем, близу места за велике чиније стављају се некад мале вазе са цвећем.

Пре него што гости седну, трпеза се мора „поставити“. За сваког госта стављају се три чиније: мала у већој, дубокој, која стоји на већој плиткој. Са десне стране чинија треба ставити кашику и нож, а са леве виљушку. Ако нека јела у будућем обеду захтевају посебне виљушке, кашике, или ножеве, и њих треба ставити крај наведених. Ова допуна прибора може се неупадљиво извести и у току обеда. То исто важи и за чаше. За сваког госта треба поставити мању чашу, за жестока пића, и већу за вино. Друге чаше могу да се додају у току служења. Ово се чини због тога да се сто испред госта не претрпава. Крај чинија за госте ставља се још лепо савијена салвета од папира или платна. Крај места где се оставља послужење треба поставити солњаке са сољу, бибером или неким потребним зачином, као што је туцана љута папрука. У тој гарнитури стоје и чачкалице и поред мања тацна за отпатке јела. На овако постављену трпезу, пре него што гости седну, постављају се и прве чиније са салатама, које су подршка жестоким пићима и наравно предјело од сира, кајмака или наравно ексклузивне етно банице, као на овој слици.

Кад гости седну, прво се служе жестока пића, најчешће домаћа ракоја препеченица, која се сипају у мале чаше. То је по обичају због отварања апетита. Често је обичај да се домаћин похвали квалитетом своје ракоје. Тај квалитет се огледа у венцу кад се флаша промућка и у градима као мера количине алкохола у ракији. Ракије су препечене од шљиве или грожћа мада има и воћних. Предјела могу бити и врло богата уз комбинацију са посебном врстом хлеба, лепиња, проја,... Могу бити и једноставна без хлеба.

Кад се осети да гости више не узимају предјело, мале чиније испред гостију се склањају неупадљиво а велике, са непоједеном храном, замене пуним супијерима са супом или чорбом. Најчешће се служи говеђа са домаћим резанцима или живинска бела чорба. Након тога се износе чиније за сармама или, што је много лепше и цењеније, пуњене црвене суве паприке. Ово јело се једе уз послужење танко исеченог хлеба на кришке. Кад гости поједу чорбу и ово јело из својих дубоких чинија, ове чиниије се скупе и однесу. Затим следи изношење великих овалних тацни са печење. То је најачешће прасеће или јагњеће печење. Јагњеће печење је посено цењено са локалитета Сврљига или Пирота, за које свако своје хвали да је најквалитетније на свету. Белопаланчанима је све једно јер се налази и центру ових локалитета. Уз ово послужење паралелно се послужује и жељено пиће, вино или пиво. Велики број гостију пије и шприцер, као мешавину белог вина са газираном водом док многи и црно вино и розе. Вино се послужује према појединачним жељама чак и у току предјела. Од безалкохолних пића служе се сокови газирани или домаћи, где је најзаступљенији сок од вишње. У току овог дела ручка се чују разне здравице, у зависности од врсте гозбе, и расположење гостију достиже врхунац. Ручак почиње да тече много спорије и за госте који не воле слаткише је овим ручак завршен, мада не одлазе са ручка док не докрајче пиће.

Пре него што се изнесу слаткиши на сто, сакупе се веће чиније, односе се остаци хлеба и јела и згужване салвете. Све је то неупадљиво да се гости не омету у расположењу и разговору. Столови не морају беспрекорно да се почисте али ипак довољно за уредно послужење слаткишима. Врсте слаткиша који се послужују зависи од повода којим се ручак прави. Најчешће су то торте које се секу и служе у парчићима и износе на мали плитким тањирима у зависности од ритуала, који су у новија времена попримини многе савремене карактеристике. За традиционални српски славски ручак слаткиши су ситни колачи. Таквих колача има више врста који чини непаран број. Служе се на лепо украшеним и аранжираним тацнама. Због своје разноврсности, прављење и служење слаткиша заслужује посебно место у оваквим предстаљањима. На крају треба напоменути да се уз слаткише често послужује и гржђе или неко друго воће здравих и лепих плодова. Воће се служи у специјалним, нешто дубљим, чинијама које могу имати класичне или неке уметничке па чак и етно одлике.

Покушао сам да пронађем начин да се одужим мајстору овако лепе банице и аутору фотографије. Сигурно сам зарадио једно послужење на следећој манифестацији :)))

Sassa Rancic on September 26, 2013

Драгане пуно хвала на овом исцрпном објашњењу. Надам се да могу да га искористим приликом објашњења једне своје фотке. А што се тиче заслуга, заслужио си и много више али ево позивам те да се најавиш за један викенд у октобру (13.,20. или 27.11.2013.) да будеш мој гост где ће моја супруга омесити једну овакву баницу!

Велики поздрав, Саша

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on August 14, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Sassa Rancic
  • Camera: NIKON COOLPIX P310
  • Taken on 2013/08/09 16:49:34
  • Exposure: 0.004s (1/250)
  • Focal Length: 4.30mm
  • F/Stop: f/1.800
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups