...

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Kassa első városháza állt 1756-ig a helyén, majd később a Domus Cafféria - vagyis kávéház kerthelyiséggel együtt. Ezekhez építették 1788-1790-ben a színházépületet, azt a színházat, melyben 1833. február 15-én a magyar nemzeti dráma, Katona József Bánk bán-jának ősbemutatóját tartották. Tény azonban, hogy a színházban eleinte csak német színdarabokat játszottak. Magyarul először a miskolci társulat szólalt meg a kassai színpadon 1816-ban, Dérynével az élen. Rajta kívül Egressy Gábor és Béni, Szentpétery, Megyeri, Blaha Lujza, a Latabár-dinasztia művelte a színjátszást Kassán, de Faragó Ödöntől kezdve Páger Antalig sok magyar színész életének fontos állomáshelye volt az egykori Kassai Nemzeti Színház, melynek mindmáig fennálló impozáns, barokk stílusú épületét Láng Adolf tervezte, és Répászky Mihály neves kassai építész építette 1897 és 1899 között. A második világháború óta a szlovák állami színház működteti itt drámai, opera- és balett-társulatát. A színház felújítása az 1990-es évek elején fejeződött be.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

ériimi on August 27, 2013

Nagyon szép fotómontázst készítettél a színházról, nagyon tetszik. Az ismertetőért külön köszönet jár.

Üdv.: Imre

ronihook on September 1, 2013

Örülök hogy tetszik:) A zenélő szökőkút mellett kellemesen el lehet tölteni az időt és nemcsak klasszikusokat lehet hallgatni...:) üdv. roni

Kránitz József on September 11, 2013

Nagyon szép triptichon! Én sajnos csak nappal jártam itt pedig éjjel is nagyon szép! LIKE! Üdv: K.J.

ronihook on September 12, 2013

Ebben az évben az "Európa kulturális fővárosa" címet kapta ,igen gazdag volt a nyári kulturális programjuk. Köszönöm hogy benéztél Józsi!

üdv.roni

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on August 27, 2013
  • © All Rights Reserved
    by ronihook

Groups