Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Södre Härene Kyrkoruin

Den vackra kyrkoruinen i Södra Härene har troligen anor tillbaks så långt som till 1100-talet och ser dessutom ut att kunna vara byggd på en stor gravhög. Kyrkan kom att tjäna som samlingsplats för bygdens invånare i mer än 400 år, ända tills danska soldater under Kristian IV:s räder in i Västergötland (Kalmarkriget) brände ner den år 1612.

Kristian skröt med att han bränt över 3.000 gårdar på sin väg mellan den då danska Bohus fästning och Skara året tidigare. Hur många svenska gårdar Gusav II Adolf brände ner är inte känt, men hela 24 kyrksocknar totalförstördes av den svenske kungen.

Då lugnet åter infunnit sig i landet efter freden i Knäred 1613 byggdes en ny och större kyrka upp på samma plats som den tidigare. Denna nya kyrka kom att användas under ytterligare nästan 300 år innan blixten slog ner i den vid ett åskväder 1905 varvid den brann och därefter kom att lämnas åt sitt öde.

Den gamla kyrkans märkligt smyckade ekport som idag förvaras i Härenes nya kyrka klarade sig från branden 1905 eftersom den av någon anledning inte hängde på sin plats då elden härjade. Att träet är av avsevärd ålder kan man se för att det tydligt framgår var det tidigare suttit ännu fler ornamenteringar, där är träet upphöjd i relief. Detta syns längst ner på bilden där några bitar saknas - oskyddade områden har gröpts bort av sol, väder och vind.

Trots betydande ålder på träet är det ändå inte den första dörr som utsmyckningen sitter på, bakom flera av järnens fästhål syns bakomliggande trä utan hål efter några fästnitar. Spekulationsvis brann porten då danskarna tände eld på kyrkan år 1612 varefter man sedan återanvände järnet till den nya dörren. Den som då placerade ut de kvarvarande bitarna verkar inte haft något större sinne för vare sig estetik eller snits eftersom de hamnat lite hur som helst, här och var t.o.m. överlappande varandra utan synbar anledning. De stora, runda cirklarna är t.ex. åstadkomna av svängda järn som har radier som alls inte överensstämmer med varandra. Enligt traditionen var dörren annars gjord av kringvandrande munkar.

En dörr som pga av järnets utformning i viss mån påminner om Härenes dörr är den som suttit på Värsås gamla kyrka, daterad till 1200-talet och tillverkad av smeden Asmund. Han har även tillverkat porten till Väversunda kyrka i Östergötland.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on September 16, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Per Bjarne Pedersen …
  • Camera: Canon EOS 7D
  • Taken on 2013/09/08 16:07:02
  • Exposure: 0.008s (1/125)
  • Focal Length: 17.00mm
  • F/Stop: f/8.000
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash