Sint- Bonifatiuskerk

Selected for Google Maps and Google Earth

Sint- Bonifatiuskerk

Gefotografeerd vanaf de Oldenhove

De Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden is een rooms-katholieke kerk gewijd aan de HH. Bonifatius en Gezellen. Zij vormt een van de hoogtepunten uit de carrière van architect P.J.H. Cuypers. Het orgel is van de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Dit orgel was oorspronkelijk gebouwd voor het Sint-Willibrordus College in Katwijk.

De kerk werd tussen 1882 en 1884 gebouwd. Zij is een grote driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. De kerktoren wordt bekroond door een hoge houten spits naar voorbeeld van die van de Sint-Pancraskerk in Enkhuizen. Op 3 januari 1976 brak de spits tijdens een storm af. In 1979-1980 werd zij herbouwd volgens de originele plannen.

Het koor heeft een bijzonder lage apsis met tentdak, omsloten door een smalle omgang. Deze constructie is zeer waarschijnlijk afgekeken van de Nidaros-domkerk in Trondheim, waarvan de restauratie juist in die tijd werd afgerond.

Toen de kerk werd gebouwd bestond er een kans dat Leeuwarden bisschopszetel zou worden; met het oog daarop werd er een bisschoppelijk paleis bij de kerk gebouwd. Toen de bisschopszetel naar Groningen ging werd dit paleis ingericht als ziekenhuis.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (5)

Chris10 © on October 9, 2013

Briljant, beter kan ik deze foto niet omschrijven Erik. Goed dat je die dag naar boven bent gegaan om bovenop dit moois te kunnen fotograferen.

Groet, Christien.

Chris10 © on October 9, 2013

Van die kerk heb ik trouwens dat ronde raam onder geprobeerd te fotograferen, alleen is die wat minder mooi gelukt als de apotheek, vind ik zelf.

bdeh on October 10, 2013

Super opname van deze kerktoren Erik. LIKE! Groeten Berend

~Marlene~ on October 11, 2013

Wonderful image, beautiful details & light! Like

Best wishes, Marlene

Nadia Kushnir on October 12, 2013

WOW! Super photo, Erik!

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Leeuwarden, Netherlands
Bonifatiuskerk

This photo was taken indoors

Photo details

  • Uploaded on October 9, 2013
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups