*Elevador de Santa Justa, Lisboa...

Selected for Google Maps and Google Earth

De Santa Justa-lift (Elevador de Santa Justa) is een 45 meter hoge lift in de Portugese hoofdstad Lissabon. De lift verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein. Het is een belangrijke toeristische attractie in de stad.

De lift is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard. De bouw begon in 1900 en in 1902 was het bouwwerk klaar. De constructie is geheel uit ijzer opgebouwd en rondom versierd met neogotische figuren.

De lift wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Carris, het bedrijf dat onder andere het bus- en tramvervoer in Lissabon exploiteert, maar is gebouwd in opdracht van Empresa do Elevador do Carmo die de lift in de beginjaren ook heeft geëxploiteerd.

Geschiedenis: De geschiedenis van de lift begint op 30 april 1896, toen Raul Mesnier de Ponsard een concessie kreeg om een lift te bouwen en te exploiteren die de Rua Santa Justa verbindt met het hoger gelegen Largo do Carmo. Op 6 juni 1899 kreeg hij een voorlopige bouwvergunning en een maand later werd Empresa do Elevador do Carmo opgericht.

De partners in het bedrijf waren naast Engº Mesnier de Ponsard, Dr. João Silvestre D'Almeida (een chirurg) en de Marquês (markies) de Praia e Monforte. Het startkapitaal van het bedrijf bedroeg 75 conto de réis. Monsard bracht 16 conto de réis contant geld in en zijn concessie die gewaardeerd werd op 9 conto de réis. De andere partners brachten elk 25 conto de réis in. 1 Conto de réis staat gelijk aan 1 miljoen real, de toenmalige Portugese munteenheid.

De bouw van de lift werd begonnen op 2 juli 1900 en was gereed op 10 juli 1902. De brug die de lift verbindt met het Largo do Carmo loopt over Rua do Carmo 69. Het dak van dat huis is aangepast om de verbinding mogelijk te maken. Het puntdak werd vervangen door een plat dak en de eigenaar van het pand, de Conte do Toma, kreeg onder andere 1% van de jaarlijkse nettowinst alsmede zes kaartjes voor de lift voor zijn familie of eventuele volgende eigenaren van het pand.

Op de openingsdag werden meer dan 3000 kaartjes verkocht. Aan het einde van het eerste jaar waren er meer dan een half miljoen passagiers geweest, hadden ruim 52.000 mensen het terras bezocht waar extra voor betaald moest worden en hadden ongeveer 12.500 mensen betaald voor het gebruik van de op de top van de lift gemonteerde verrekijker.

Op 19 februari 1903 werd Empresa do Elevador do Carmo een naamloze vennootschap, die de exploitatie op 20 november 1905 in concessie gaf aan de Lisbon Electric Tramways Limited (het bedrijf dat al de exploitatie van de elektrische trams van Carris uitvoerde). In het contract stond een clausule (clausule 7) die de Lisbon Electric Tramways Limited (L.E.T.L.) het recht gaf de lift en bijbehorende eigendommen tegen een vaste prijs van 125 conto's te kopen. Indien ze van dat recht gebruik zou maken zou ze eigenaar worden van de concessie en de lift en zou de Empresa do Elevador do Carmo ophouden te bestaan.

In 1907 werd de stoomaandrijving vervangen door een elektrische aandrijving.

Pas in 1913 werd gebruikgemaakt van clausule 7 en verwierf de L.E.T.L. 2495 van de 2500 aandelen. De resterende 5 aandelen werden nooit gevonden. L.E.T.L. betaalde 12472750 escudo's. Het duurde nog tot 1938 voor Empresa do Elevador do Carmo ophield te bestaan. De resterende 272.50 escudo, de waarde van de 5 ontbrekende aandelen, werd in deposito ondergebracht. Op 24 december van dat jaar werd Empresa do Elevador do Carmo geliquideerd.

In 1973 werd de exploitatie overgedragen aan Carris en werd de lift onderdeel van het openbaar vervoer in Lissabon. Tegenwoordig kan er met elk abonnement gebruikgemaakt worden van de lift. Deze is dan ook voorzien van een kaartlezer voor de in Lissabon gebruikte "OV-Chipkaart". Alleen voor enkele reizen bestaat een ander hoger tarief van € 2,90.

In 2002 werd de lift samen met de drie resterende kabelspoorwegen van Lavra, Glória en Bica geclassificeerd als Nationaal Monument.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (19)

Roman Zázvorka on October 10, 2013

Very beautiful photo, beautiful night shot and fantastic architecture in Portugal. LIKE. Best regards and nice evening from the Czech Republic. Roman

Jan van Aartsen on October 10, 2013

Zeer indrukwekkend Christien en fraai in beeld gebracht!
Like & Fav

Groetjes,
Jan

ỘỘ Peter IJmker on October 11, 2013

Een bijzonder schouwspel , heel mooi vastgelegd .

Gr. Peter

bdeh on October 11, 2013

Wat grappig dat men zo lang geleden al zorgde voor een openbaar vervoer lift Christien. Ik snap nu hoe de winkelstraat opname gemaakt is. LIKE! Groeten Berend

Gerrit Bruin on October 11, 2013

Mooie opname Christien. Veel werk van gemaakt met verhaal erachter Like. Ben ik zo vaak in Lisboa geweest en nooit gezien of iets over gelezen. Maar dat is juist het leuke van deze site; je kan de rest van de wereld meebeleven door de lens van andermans camera.

Groeten, Gerrit

Auko Mensinga on October 11, 2013

Prachtige opname! YSL Gr.Auko.

joeri Goossens on October 11, 2013

Wondermooi bouwwerk Christien , LIKE, Grt , Joeri.

Al Sanin on October 12, 2013

Nice view, wonderful picture! YsL With best wishes, Al

bob/vivalafantasi@ on October 13, 2013

Excellent, like! Best regards, bob

Christos Theodorou on October 13, 2013

Spectacular night view !!! Well done - Kind regards - Christos.

C.A.M. Bien on October 13, 2013

een prachtig plaatje, een historisch bouwwerk. Zo leer je nog wat op Panaramio.

gr. Kees

janny on October 13, 2013

Het oudje doet het nog goed hè. Prachtige avondopnamen. Like voor de hele serie. Groetjes, Janny.

Erik van den Ham on October 13, 2013

Dat is wel een hele bijzonder lift. Heb net het hele verhaal eronder zitten lezen. Want al deed de naam me een lift vermoeden had ik zo zonder de tekst en uitleg niet goed thuis kunnen brengen wat dit was.

Groetjes, Erik

Chris10 © on October 13, 2013

Alles boven die 2 verlichte sterren is het gedeelte waar de lift open kan Erik en onder de onderste ster zit nog een stuk, maar paste zo niet op mijn foto, daarvoor stond ik er te dicht onder. Misschien dat ik er nog een keertje één plaats, maar dan helemaal van onderaf aan.

De 4 trappen (op de hoeken) zijn ook zichtbaar. Die ik van binnenuit zag, was gesloten, maar nu zie ik dat er linksboven toch nog een persoon staat. Misschien heb ik niet goed gekeken en was er toch een mogelijkheid om lopend nog hoger te gaan.

Groet en dank, Christien.

Chris10 © on October 13, 2013

Dankjewel Janny, Kees, Christos, Bob, Al, Joeri, Auko, Gerrit, Berend, Peter, Jan and Roman for your kind compliments and all your lovely awards.

Greetz / groet, Christien.

Marco Lucas on October 13, 2013

Magnifiek Christien. Helemaal omdat ik, onvergroot, niet goed zie wat het voorstelt. En dat maakt het zo kunstzinnig. Like ! (al doe ik daar eigenlijk nooit aan, aan L+F'jes geven :-) Groet, Marco

els f-two on October 14, 2013

wat bijzonder is dit om te zien, echt een kunstwerk en verlicht is het ws nog mooier:)

A.Ypeij on October 15, 2013

Imposant gevaarte! Mooi op de plaat gezet!

K@rin on November 9, 2013

Fascinerend gebouw , artistieke uitstraling en prachtig vastgelegd,

groetjes Karin

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 10, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: Panasonic DMC-TZ40
  • Taken on 2013/09/27 19:11:52
  • Exposure: 0.250s (1/4)
  • Focal Length: 11.00mm
  • F/Stop: f/4.800
  • ISO Speed: ISO500
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups