Манастир "Високи Дечани" - Србија (Косово и Метохија) - Monastery "Visoki Dečani" - Serbia (Kosovo and Metohija)

Selected for Google Maps and Google Earth

Сликарство манастира Високи Дечани По завршетку архитектонских и скулпторских радова, приступило се осликавању огромних површина дечанске цркве.

Живописање, којим је прекривена целокупна унутрашњост храма, представљајући преко хиљаду композиција у 20 циклуса, рађено је у периоду од 1335. до 1348. године. У сликарству Дечана је достигнут пун и непоновљив израз оних особина које су видљиве од почетка 14. века на фрескама Богородице Љевишке, Старог Нагоричина и Грачанице, јарким бојама, зивахношћу покрета и пажљивим приказом детаља, што показује изузетно теолошко образовање наручиоца.

Због величине дечанског храма и сложених литургијских захтева, који су средином 14. века налагали опширну исцрпност у ликовном излагању догме, на осликавању цркве манастира Дечана је био ангажован веома велики број различитих група сликара. У непрегледном броју представљених облика и варијанти тих облика, приметно је мајсторско настојање да се сликарством приближе Богу, о којем ствараоци средњег века, нарочито они византијског теолошког и културног круга, нису мислили као о уметничком критичару, већ као о милостивом Творцу што искупљује, што са човеком остварује посебан однос назван садејство, које је очитовано вољом човека и милошћу Бога.

У куполи дечанске цркве су насликани Христос Пантократор, Небеска литургија и фигуре пророка и јеванђелиста у тамбуру и на пандантифима. У поткуполном простору су распоређени Велики празници, Страдања, Циклус чуда, парабола и Христове делатности, а испод представе из Акатиста Богородици. У олтарској главној апсиди је приказана Богородица окружена пророцима, Причешће апостола и Поклоњење Агнецу. У олтару су још и Христова посмртна јављања, а у протезису су литургијске сцене и сцене из Живота Богородице.

У параклису Светог Николе, уз циклус посвећен патрону, приказани су и догађаји из Христовог живота и делови Акатиста Богородици. У параклису Светог Димитрија, уз патронов циклус, насликана је и Генеза. У западном травеју и бочним травејима наоса су Страшни суд, Дела апостолска, Циклус смрти Богородице и Старозаветне теме из Књиге о премудрости и Књиге пророка Данила. У припрати Децана су Васељенски сабори, цео црквени календар, портрети Душана и његове породице, те циклус Светог Ђорђа и величанствена « Лоза Немањица ». У доњој зони децанког храма насликано је више стотина поједниначних фигура.

Први ктитор манастира Високи Дечани - Стефан Дечански, насликан је четири пута у цркви. Његов приказ у олтарском простору, како приносу своју задузбину Христу, сматра се највернијим приказом лика овог српског краља. Други ктитор - краљ и цар Стефан Душан, приказан је пет пута, сам или са породицом. Сачувано је двадесетак портрета владара из светородне лозе Немањића. Очуван је и потртрет једног велможе - логотета Ђорђа Пећпала, чији се гроб налази у припрати цркве, што указује да је имао известан ктиторски удео у храму.

Сликари Дечана су се одликовали великом разноврсношћу, како по стилу, тако и по вештини и уметничком надахнућу. Мајстори - сликари наоса били су склонији старинском монументалном и свечаном начину распоређивања фигура, док су сликари припрате Дечана више следили нов, живописан и драматичан манир. Сачуван је потпис само једног сликара, мајстора "грешног Срђа", који се потписао над једним стубом у цркви. Целина сликане декорације Високих Дечана - на којој су још видљиви делови позлате на позадини од скупоцене плаве боје, азура - пружа општи утисак раскоши која засењује поглед и изазива дивљење.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (10)

Nadia Kushnir on October 17, 2013

Просто чудо, что так сохранились фрески!

Станковић Миломир on October 17, 2013

Да Надиа, интересантно је рећи да је у овој цркви 4000 m² осликано, преко 1000 композиција у 20 циклуса и све то датира од 1348 год, и још је сачувано.

Непроцењиво богатство које су српски монаси сачували вековима.

vladanscekic on October 17, 2013

Прелепо!

sonjabgd on October 19, 2013

Треба то сачувати.

Л

babuskica on October 19, 2013

Da, treba sačuvati...

L

Сергей Миронов on October 27, 2013

Чудесная фотография!

Guizel J.c on October 29, 2013

Beautiful picture,very old church ,beautiful details

LIKE

Friendly greetings-J.c

Mico Rikic on October 29, 2013

I ovo sto je sacuvano do sada izgleda velicanstveno, a tek kako je to nekada izgledalo...

Boban Onosimoski on October 29, 2013

Убава фотографија !

L

Paul_V._Lashkevich on January 14, 2016

прекрасное фото (прелепо...)

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 16, 2013
 • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
  by Станковић Миломир
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D5100
  • Taken on 2013/09/01 09:24:10
  • Exposure: 0.025s (1/40)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/3.500
  • ISO Speed: ISO800
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups