Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Манастир "Високи Дечани" - Србија (Косово и Метохија) - Monastery "Visoki Dečani" - Serbia (Kosovo and Metohija)

Сликарство манастира Високи Дечани По завршетку архитектонских и скулпторских радова, приступило се осликавању огромних површина дечанске цркве.

Живописање, којим је прекривена целокупна унутрашњост храма, представљајући преко хиљаду композиција у 20 циклуса, рађено је у периоду од 1335. до 1348. године. У сликарству Дечана је достигнут пун и непоновљив израз оних особина које су видљиве од почетка 14. века на фрескама Богородице Љевишке, Старог Нагоричина и Грачанице, јарким бојама, зивахношћу покрета и пажљивим приказом детаља, што показује изузетно теолошко образовање наручиоца.

Због величине дечанског храма и сложених литургијских захтева, који су средином 14. века налагали опширну исцрпност у ликовном излагању догме, на осликавању цркве манастира Дечана је био ангажован веома велики број различитих група сликара. У непрегледном броју представљених облика и варијанти тих облика, приметно је мајсторско настојање да се сликарством приближе Богу, о којем ствараоци средњег века, нарочито они византијског теолошког и културног круга, нису мислили као о уметничком критичару, већ као о милостивом Творцу што искупљује, што са човеком остварује посебан однос назван садејство, које је очитовано вољом човека и милошћу Бога.

У куполи дечанске цркве су насликани Христос Пантократор, Небеска литургија и фигуре пророка и јеванђелиста у тамбуру и на пандантифима. У поткуполном простору су распоређени Велики празници, Страдања, Циклус чуда, парабола и Христове делатности, а испод представе из Акатиста Богородици. У олтарској главној апсиди је приказана Богородица окружена пророцима, Причешће апостола и Поклоњење Агнецу. У олтару су још и Христова посмртна јављања, а у протезису су литургијске сцене и сцене из Живота Богородице.

У параклису Светог Николе, уз циклус посвећен патрону, приказани су и догађаји из Христовог живота и делови Акатиста Богородици. У параклису Светог Димитрија, уз патронов циклус, насликана је и Генеза. У западном травеју и бочним травејима наоса су Страшни суд, Дела апостолска, Циклус смрти Богородице и Старозаветне теме из Књиге о премудрости и Књиге пророка Данила. У припрати Децана су Васељенски сабори, цео црквени календар, портрети Душана и његове породице, те циклус Светог Ђорђа и величанствена « Лоза Немањица ». У доњој зони децанког храма насликано је више стотина поједниначних фигура.

Први ктитор манастира Високи Дечани - Стефан Дечански, насликан је четири пута у цркви. Његов приказ у олтарском простору, како приносу своју задузбину Христу, сматра се највернијим приказом лика овог српског краља. Други ктитор - краљ и цар Стефан Душан, приказан је пет пута, сам или са породицом. Сачувано је двадесетак портрета владара из светородне лозе Немањића. Очуван је и потртрет једног велможе - логотета Ђорђа Пећпала, чији се гроб налази у припрати цркве, што указује да је имао известан ктиторски удео у храму.

Сликари Дечана су се одликовали великом разноврсношћу, како по стилу, тако и по вештини и уметничком надахнућу. Мајстори - сликари наоса били су склонији старинском монументалном и свечаном начину распоређивања фигура, док су сликари припрате Дечана више следили нов, живописан и драматичан манир. Сачуван је потпис само једног сликара, мајстора "грешног Срђа", који се потписао над једним стубом у цркви. Целина сликане декорације Високих Дечана - на којој су још видљиви делови позлате на позадини од скупоцене плаве боје, азура - пружа општи утисак раскоши која засењује поглед и изазива дивљење.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on October 16, 2013
 • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
  by Станковић Миломир
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D5100
  • Taken on 2013/09/01 09:24:10
  • Exposure: 0.025s (1/40)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/3.500
  • ISO Speed: ISO800
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash