Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Me and Mum

Me and Mum

Damherten

De Amsterdamse Waterleidingduinen bezit de grootste damhertenpopulatie van Nederland per hectare. Er wordt geschat dat er ongeveer 2.000 damherten rondlopen (2011), dus circa 0,6 per hectare. Sinds een aantal jaren wordt er niet meer gejaagd op de damherten en zijn de aantallen flink toegenomen. De grote aantallen damherten zijn een flinke publiekstrekker.

Er is echter in toenemende mate kritiek op dit beleid. Damherten komen de laatste jaren veelvuldig op de wegen rond de Waterleidingduinen terecht, wat voor onveilige verkeerssituaties zorgt. Regelmatig zijn er aanrijdingen met een damhert (gemeld: bijna 100 in 2011 en in 2012, van 1 jan. t/m 30 juni: 48).

Door het plaatsen van hoge rasters (2,4 mtr.) gaat de beheerder proberen de damherten binnen het gebied te houden. Niet overal worden hoge rasters geplaatst omdat de Amsterdamse Waterleidingduinen een kleinere oppervlakte hebben dan 5000 hectare en dan volgens de wet 'gehouden' dieren worden waarvoor de eigenaar dan vervolgens 'zorgplichtig' is.

Bron: nl.wikipedia.org

Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on October 17, 2013
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham