Katica Hamdo
546
photos
446
on Google Maps
views
Rodjen 1955 u opštini Rogatica, selo Burati. Oduvijek sam volio fotografiju mada samo amaterski i za svoju dušu. Oduševljen sam da preko "panoramio" mogu pokazati sve ljepote Bosne i Hercegovine, a posebno njenih planina, voda, sela, okoliša i svakako svih drugih krajeva koje sam uspio posjetiti. Svi koji žele mogu me kontaktirati bilo preko foruma panoramia ili preko maila hamdo.katica@bhtelecom.ba

Katica Hamdo's conversations

Ja, moja kćerka Naida, te prijatelj Mirsad sa suprugom analiziramo planinarsku kartu Bjelašnice.

Pogled na prelijepu kotlinu kod Kaćuna - Kiseljak. Dim koji se vidi potiče od velikog broja ugljara (tj. peći za pripravljanje drvenog uglja).

Podne namaz na poljani Ajvatovice kod Prusca u toku Dana Ajvatovice.

U blizini Kreševa nalazi se privatna staza za motokros. Vrlo je dobra mada za vrijeme trka nema puno posjetilaca (vjerovatno zbog slabijeg informisanja).

Rijeka Vltava je u proljeće vrlo opasna i često potopi Prag. Ovi stubovi služe za zaštitu Karlovog mosta od drveća koje nosi rijeka.

Ovo je polazna stanica za voz koji ima dva vagona koji putem zupčanika vozi na Pikes peak sa visinom preko 4000 m. Pruga je privatno izgrađena prije 100 godina. Inače je ovo u neposrednoj blizini Kolorado springsa (na prosječnoj visini oko 1800 m nadm.visine)

Ovo je Bahai bašta koju su napravili Ismailije- muslimanska sekta koja je prihvatila suživot sa izralskom državom, a za uzvrat su dobili lokaciju za boravak.

Mrtvo more (preko 30% slanost) ne dozvoljava potonuće. Ne smije se plivati zbog mogućeg prskanja vode u oči. Pluta se bez ikakvih pokreta. Ne smije se ući u vodu sa otvorenim ranama na tijelu. Muljevitim dnom se može mazati tijelo za čišćenje kože. Od tog mulja (izgleda kao crna glina) se preradom dobije bijela krema za njegu lica i tijela. Zbog smanjenja dotoka rijeke Jordan (Izrael je preusmjerava za piće i navodnjavanje) nivo mora (ustvari jezera) se vrlo brzo smanjuje (u zadnjih desetak godina nivo je opao za desetak metara). Ovo područje je sa depresijom (ispod nultog morskog nivoa) od skoro 400 m.

Jordan je zamjenom dobio dvadesetak km morske obale od saudijskog kralja za ustupljenu odgovarajuću površinu pustinje za koju se kasnije utvrdilo da ima ogromne količine nafte. Inače Jordan je vrlo siromašna zemlja bez nafte.

Nakon rušenja starog trgovačkog grada Petre (centralno trgovačko mjesto Arabije koje je ugašeno kad se formirao Damask kao novi centar,jer je bila potpuno neosvojiva) poslije zemljotresa ljudi su se preselili u grobnice koje su gradili direktno u pješčanim stijenama.

Friends

  • loading Loading…

 

Katica Hamdo's groups