Gaál György István
Best photos All photos
151
photos
142
on Google Maps
views

Gaál György István's conversations

Wonderful view, fantastic picture. LK + FV 149/54

Best greetings from India, Anand

Great panoramic view. Greetings from Athens.

Great panoramic view. Greetings from Athens.

a nők ünnepén

éljenek a lányok, a lyányok, az álmok, miket ők kergetnek szívünkbe, lelkünk virág kertjeibe. kik kinyitják nekünk a világot, szétfeszítik az eget, s a délibábot. szívükben megférünk mélyen érlelő melengetésben. néha sárkányok, mélyrepülő csacskaságok de hétköznapokból állnak ám a csodák, s a csodálkozások. osztozunk, amiben lehet a sok angyal integet.

G.Gy.I..

          Baja a térben


  ahol az Alföld a lassú parthoz ér, ahol találkozik

a Dunántúllal. az előbb tartózkodón állítja egymás mellé a szürke vízzel párhuzamosan lejtőit, arrébb a Zengő áll, mint nagynövésű kamasz, ki átlát a többiek feje fölött. a Misinát takarják a feszülő dombok, a tűhegynyi torony a csúcsán innét ritka látvány és olyan valószerűtlen, mint napszámosnak a mediterrán nyaralás itt kezdődik az egyik, ahol a másik véget ér, szelíd határ a lábon végtelennek tűnő tér megérkezve valóssá zsugorodik a kapu a város, mely mögé pózolnak büszke háttért a halmok, amitől a hely megemelkedik és megnyúlik. az álmos tornyok, nyurga kémények unottan tekintenek a távolba, hiszen az ég alján kéklő szomszédokat csak az nem látta még így,

                         aki a földön jár.


  a képen látható:

a szellős, megnyíló, harmónikus Baja nem a porba süppedt, sárba ragadt, lelassult, lemaradt, gödörbe hullott, hanem a levegős, nyitott, megemelkedett messze néző, nagy látószögű, távolba tekintő

                                     város.


                                             kép és szöveg:
                                                    Gaál György

haza, magyarság. ha Párizs utcáit járom, vagy sétám a Rajna mellett vezet, talpam alatt robogó vonat dohog, vonz, felborzol a kihívó ismeretlen. hiszen Jelky András földije vagyok. a Tettye dombjain és a Sugovica, a Duna tovasikló vizén mélázva, furcsa érzés tölt el. mintha velem együtt sóhajtana az erdő, hozzám súgna a széles víztömeg. otthon csak itt vagyok. fülembe csoboghat a dallamos olasz, melengethet a lágy francia, ha hosszú idő után magyar szót hallok, az úgy esik, mintha simogatnának. megérint, magával ragad, rokonaim közt érzem magam, ha dél-amerikai népzenét hallok. de ha felcsendül a hegedű és a brácsa, a nagybőgő, mezőségi dallamokat dörmög, az egész testemet, tetőtől talpig átjárja.

habár nem szent, csak csupán simán György,nem nemes, délceg lovon, de gördülő, fényes bicajon. nem vad, gonosz sárkánnyal, hanem gyámoltalan, kidobott kölyök kutyával. nem ellene, de érte. holtomiglan, holtodiglan. (azért a sárkány, ((a gonosz)) ebben a történetben is vastagon benne van. így lesz ettől, a párhuzam) Gaál Gyuri 2010 04 24

Magyar Zsidó Lexikon 1929 BAJA: „.. A hitéletben gyökerező zsidó öntudat és az egészséges alkalmazkodás jellemezte mindig a hitközséget, aminek legnagyobb bizonysága, hogy a város bizalma két zsidót is emelt a polgármesteri székbe: dr Hauser Mórt és Erdélyi Gyulát. Őszinte volt minden időben a kultúrát megbecsülő szelleme is, ami abból látszik, hogy kitűnő nagyságokat nevelt a tudománynak, többek között dr Kohn Sámuelt, a pesti hitközség főrabbiját, dr Perlesz József müncheni, dr Nascher Simon berlini főrabbit, Schulhof Lipót hírneves csillagászt, dr Donáth Gyula egyetemi orvosprofesszort, dr Balassa József filológust és másokat.”

vonatkert. a képen a bajai vonatkert látható. így hívja a köznyelv. hivatalosan Állomás tér. a szürke tornyos, toronyórás épület az állomás. a hatalmas, azt hiszem platán fák úgy 30-40 évvel ezelőtt is pont így néztek ki. nem tudom hogy csinálják. a kép bal oldalán van az OTI (Országos Társadalombiztosító Intézet 1928) később SZTK (Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja 1950) épülete. a nagymamámék mindig azt mondták „megyek az OTI-ba.” mi már az esztékába jártunk. az Állomás térrel szomszédos a Bácska tér, nemrég Lenin tér, túlsó végénél két iskola is működött, a Bányai Júlia Kereskedelmi és a Tűrr István Közgazdasági Szakközépiskola. azóta a Bányai elköltözött (nem messze innét). a Lenin tér akkor nagy bokrokkal volt tele ültetve. itt volt még az anyatej gyűjtő állomás, a sarkon lévő MÁV ház bizony sokáig egy nagy, sötét, szürke-fekete bumfordi épület volt, nemrég festették át végre, sokkal színesebb darabja a környéknek. a selyemgombolyító következik, ami most általános iskola. régebben csak alsó 4 osztályos volt és a Tanítóképző Intézet tanító jelöltjeinek volt a gyakorlója. most Tanítóképző Főiskola és a gyakorlója 8 osztályos. ide jártam annak idején, nem oly rég, a fák már ekkorák voltak mint most. következik az állomás. a sínek az állomás mögött vannak. a képen jobbra haladók legközelebbi nagyobb megállója Bácsalmás. az ellenkező irányba tartók északnak tartanak, majd fordulatot vesznek nyugatra és átmennek a Duna hídon. a következő nagyobb állomás Bátaszék. a képet okvetlenül WPanorama progival érdemes nézni. az csinál a vékony, alig látni csíkból svenket, mozgó-mozdulatlan képet.

http://www.wpanorama.com/wpanorama.php?r=1319060154

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/wpanorama-free-v9-32-KY12.html

a vonatkert nem közömbös nekem, nem csak fénykép e táj, nem csak épületeket látok, elhalmoznak az emlékek. itt voltam kisiskolás, itt gyűjtöttük a gesztenyét, amit átvett a MÉH, így lett egy kis zsebpénzünk. itt szaladgáltunk torna órán és az iskola előtti téren voltak az évnyitók, évzárók meg a kisdobos és úttörő avatások. egy csomó emlék rohan meg az épületet látva. az állomás következik, ahonnét tulajdonképpen vagy Pestre, vagy Pécsre mentem. az útnak ezt az utolsó részét többször tettem meg futólépésben. örültem, amikor elmentem, örültem amikor hazaértem, a vonatkert mindig kedvesen fogadott engem.

« Previous123456789Next »

Friends

 • loading Loading…

 

Gaál György István's groups