Gemeente Rotselaar
32
photos
32
on Google Maps
views
None
« Previous12Next »

Gemeente Rotselaar's conversations

Het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal is een door Toerisme Vlaanderen erkend lokaal toeristisch infokantoor. In een overzichtelijke tentoonstelling en een sfeervolle multi-mediavoorstelling wordt het Hageland en meer bepaald de wijnbouw gepromoot. In de benedenverdieping is er een gezellige wijnkelder waar men de ter plaatse gemaakte wijnen kan proeven.

Op de Wijngaardberg tref je momenteel nog drie verlaten ijzerzandsteengroeven aan. Hier werd vroeger ijzerzandsteen gedolven. De steen werd gebruikt om kerken en monumentale gebouwen uit de streek te bouwen of te versieren.

Het monumentaal H. Hartbeeld op de Wijngaardberg is indrukwekkend groot. Het Christusbeeld strekt beschermend zijn handen uit over het dorp. Het was de parochiegemeenschap van Wezemaal die het beeld er oprichtte in 1926 op de plek waar vroeger de windmolen van Wezemaal stond. Deze windmolen werd bewust in brand gestoken door de Belgische troepen in de eerste wereldoorlog, om te voorkomen dat de Duitse soldaten er hun uitzichtpunt zouden hebben.

Het oorspronkelijk uitgestrekte bos op het plateau van de Wijngaardberg werd volledig gerooid aan het begin van de jaren ’50. Er werden toen massaal perzikbomen aangeplant. Deze teelt ging teloor begin jaren ’70. De perzikbomen werden vervangen door laagstam appelaars en perelaars. Wandelen langs de fruitbloesems in de lente of langs de fruitbomen met het rijpe fruit in de herfst is een echte aanrader. Volg de bewegwijzerde Wijngaardbergwandeling!

De wijnmuur is een muur van gestapelde ijzerzandsteenschollen, gebouwd omstreeks 1814, ten tijde van de aanleg van een grote wijngaard (32ha) op de zuidflank van de Wijngaardberg. Hij was net even lang als de wijngaard (1,5km) en moest de wijnranken beschutten tegen de koude noordenwind. Aangezien dit een uniek bouwwerk is werd deze stenen muur als monument beschermd op 9 maart 1995.

In 1999 werden door de vzw Steenen Muur terug enkele wijngaarden aangelegd op de zuidflank van de Wijngaardberg. De Wijngaardbergwandeling loopt dwars door deze wijngaarden. Er worden zes verschillende wijnen van de druiven uit de wijngaarden gemaakt in de wijnkelder onder het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal.

De Wijngaardberg werd als landschap gerangschikt op 12 november 1977 en is één van de vier Hagelandse heuvels op het grondgebied van Rotselaar (Wezemaal). De Wijngaardbergwandeling is een populaire wandeling door een uniek gevarieerd landschap en gunt de wandelaar enkele mooie panorama’s op Wezemaal.

De Beninksberg is één van de vier Hagelandse heuvels op het grondgebied van Rotselaar (Wezemaal). De ganse heuvel werd als landschap gerangschikt op 11 januari 1977. De Beninksberg wordt beheerd door het agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap. Door begrazing met fjordepaarden probeert men terug het oorspronkelijk heidelandschap te creëren. Er loopt een prachtig bewegwijzerd wandelpad door het gebied.

Het riviertje de Winge vormt de natuurlijke grens tussen Rotselaar-Centrum en Rotselaar-Heikant. Via het Wingebrugje en het leuke fiets-en wandelpad kan je een fraai hoekje van de gemeente ontdekken. De gemeente Rotselaar heeft talrijke ‘trage wegjes’ die opgenomen zijn in het wandelnetwerk ‘Wingevallei’. Meer dan 180 km bewegwijzerd wandelplezier!

Op deze plaats stond in de 17e eeuw een pachthof, eigendom van Leuvens hoogleraar Hendrik-Jozef Rega. Edelman Lambert de Wouters d’Oplinter bouwde er in 1880 een kasteel in neo-renaissancestijl. De huidige eigenaar organiseert er twee keer per jaar een kunst-en antiekveiling.

Friends

  • loading Loading…

 

Gemeente Rotselaar's groups