Panoramio is closing. Learn how to back up your data.
Gemeente Rotselaar
32
photos
32
on Google Maps
views
None
« Previous12Next »

Gemeente Rotselaar's conversations

From the left, the Demer is flowing into the Dijle which gives its name, although the first one is longer to its source (from here 85 km) and apparently by section more important than the latter.

very beautiful..From Turkey.

Hehe, niet veel gras dat jaar. :-)

Al van voor 1217 drijft de Dijle in Rotselaar een watermolen aan. Het huidige gebouwencomplex omvat gebouwen van de 16e eeuw tot nu. De molen, de molenaarswoning en de bijgebouwen werden als monument beschermd op 22 juni 1983. De omgeving als dorpsgezicht. Op dat ogenblik was de molen bijna totaal vervallen. Sinds 1985 werd hij volledig gerestaureerd. Zo wordt er vanaf 1995 opnieuw elektriciteit opgewekt met de gerenoveerde waterturbine uit 1902. Naast de waterkrachtcentrale en de molen is er in het gebouwencomplex een woongemeenschap gevestigd. Ieder jaar zijn er molenfeesten tijdens het weekend na 15 augustus.

De duivelsput, in het beukenbos op de noordflank van de Wijngaardberg, wordt ook wel eens bommenput genoemd omdat men dacht dat hier ooit een bom viel. De duivelsput is evenwel een verlaten ijzerzandsteengroeve. Ooit delfde men hier ijzerzandsteen om er de kerken in de buurt mee te bouwen. Men is hiermee noodgedwongen moeten stoppen omdat ijzerzandsteen in de diepere lagen te poreus wordt om nog als bouwsteen te dienen.

Op de noordflank van de Wijngaardberg is het veel koeler dan op de warme zuidhelling. Het is een bosgebied met hoge beukenbomen ingeplant tegen de steile berghelling. Ze vormen een majestueus beukenbos. Natuurpunt bezit hier ook een natuurreservaat. Er wordt naar een zo groot mogelijke variatie in het landschap gestreefd om te komen tot een rijk dieren- en plantenleven.

Merkwaardig is de inplanting van deze kapel midden in de Beninksstraat, aan de voet van de Wijngaardberg en de Weg Beneden de Wijngaard. De kapel, samen met de eeuwenoude lindeboom, werd als monument gerangschikt op 2 juni 1988. Het beschermingsbesluit heeft de lindeboom evenwel niet kunnen redden. De boom was ziek en moest omwille van het gevaar even nadien gekapt worden. Hij werd vervangen door een jong exemplaar.

Merkwaardig grote kerk voor een kleine parochiegemeenschap. Vanaf de 13e eeuw werd deze gotische kerk uit ijzerzandsteen stelselmatig vergroot om de bedevaarders naar Sint-Job te kunnen opvangen. Op de monumentale toren in witte kalkzandsteen stond vroeger een torenspits die in 1860 verwoest werd door een blikseminslag en nadien vervangen werd door een stomp dak. De kerk werd als monument geklasseerd op 9 april 1946.

Wellicht de mooiste pastorie uit de wijde omgeving, gebouwd door de Norbertijnen van Averbode in 1624. De pastoorswoning, het poortgebouw met duiventoren en een bijgebouw zijn omringd door een slotgracht. Het geheel werd als monument gerangschikt op 2 april 1982.

De ‘Uythemmolen’ ligt aan de Winge, een bijriviertje van de Demer. De watermolen staat op de ontwerplijst van voor bescherming vatbare monumenten. Vanaf hier kan je mooie natuurwandelingen maken naar de Beninksberg of door het Dunbergbroek en Kloosterbroek naar Holsbeek.

« Previous1234Next »

Friends

  • loading Loading…

 

Gemeente Rotselaar's groups