budisa
146
photos
141
on Google Maps
views

budisa's conversations

Našlo bi se još mnogo lijepoga! Predivna šetnja Zagorom! Visočanka

umjetno , staro nekoliko stotina godina

Celići , Božići , Melvani

labrovića torovi

ode sam se kupa

Kratka povijest: Crkva svete Marije je građena u kasnom srednjem vijeku (vjerojatno prije 1460.). U ranom srednjem vijeku, prije tatarske najezde crkva se nalazila drugdje i imala je sv. Petra kao titulara. Vjerojatno se radi o crkvi u iz starih neveških Legatovića (današnji Lagatori u Unešiću) koja danas nosi ime sv. Jure. I druge opcije su moguće, budući da se na području današnjih Bilaćuša sve do Biliga nalazi dosta ostatka koji ukazuju na naseljeno mjesto (keramika, novčići). Ispod i oko Škole i Zadruge u Nevestu je bilo kasnoantičko/rano srednjevjekovno groblje. To su zadaće budućih arheoloških istraživanja (ako u međuvremenu „Drvomasiv“ ne devastira cijelo područje). Ratne 1992. godine slavila je župa sv. Marije u Nevestu 500 godišnjicu svoga postojanja. Iako je Nevest prastaro mjesto kao i njegova crkva, tek vrijeme kada je Kolumbo otkrio Ameriku (1492.) dobili su Nevešćani svoju župu. Nekako je u to vrijeme su Ivaniš i Jurica Pavlović pisali svoje knjige na hrvatskom jeziku u Nevestu (1496. god. se piše o njihovu postojanju). Za prvog župnika je postavljen svećenik Augustin iz Kninske biskupije koja je bila pod jurisdikcijom hrvatskoga bana u Kninu. Povodom 500 godišnjice župe napisao je fra. Vicko Kapitanović popularnu knjižicu »Nevest« koja je dostupna i na Internetu. (Poveznica: http://public.carnet.hr/ofm/st/zupe/nevest/index.htm). Novije spoznaje o povijesti crkve i mjesta se nalaze na www.nevest-cera.net .

Ratne 1992. godine slavila je župa sv. Marije u Nevestu 500 godišnjicu svoga postojanja. Iako je Nevest prastaro mjesto kao i njegova crkva, tek vrijeme kada je Kolumbo otkrio Ameriku (1492.) dobili su Nevešćani svoju župu. Nekako je u to vrijeme su Ivaniš i Jurica Pavlović pisali svoje knjige na hrvatskom jeziku u Nevestu (1496. god. se piše o njihovu postojanju). Za prvog župnika je postavljen svećenik Augustin iz Kninske biskupije koja je bila pod jurisdikcijom hrvatskoga bana u Kninu. Povodom 500 godišnjice župe napisao je fra. Vicko Kapitanović popularnu knjižicu »Nevest« koja je dostupna i na Internetu. (Poveznica: http://public.carnet.hr/ofm/st/zupe/nevest/index.htm ). Novije spoznaje se nalaze na našemu Webu a sažete su i kratkom članku N. Budiše - Crtice iz povijesti župe Nevest (Arhiv župskog ureda u Nevestu, 2009.) koji je u crkvi dostupan narodu od ove (2009) godine.

Crkva svete Marije je građena u kasnom srednjem vijeku (vjerojatno prije 1460.). U ranom srednjem vijeku, prije tatarske najezde crkva se nalazila drugdje i imala je sv. Petra kao titulara. Vjerojatno se radi o crkvi u iz starih neveških Legatovića (današnji Lagatori u Unešiću) koja danas nosi ime sv. Jure. I druge opcije su moguće, budući da se na području današnjih Bilaćuša sve do Biliga nalazi dosta ostatka koji ukazuju na naseljeno mjesto (keramika, novčići). Ispod i oko Škole i Zadruge u Nevestu je bilo kasnoantičko/rano srednjevjekovno groblje. To su zadaće budućih arheoloških istraživanja (ako u međuvremenu „Drvomasiv“ ne devastira cijelo područje). Izvor: www.nevest-cera.net

Ratne 1992. godine slavila je župa sv. Marije u Nevestu 500 godišnjicu svoga postojanja. Iako je Nevest prastaro mjesto kao i njegova crkva, tek vrijeme kada je Kolumbo otkrio Ameriku (1492.) dobili su Nevešćani svoju župu. Za prvog župnika je postavljen svećenik Augustin iz Kninske biskupije koja je bila pod jurisdikcijom hrvatskoga bana u Kninu. Povodom 500 godišnjice župe napisao je fra. Vicko Kapitanović popularnu knjižicu »Nevest« koja je dostupna i na Internetu. (Link: http://public.carnet.hr/ofm/st/zupe/nevest/index.htm ). Novije spoznaje se nalaze na www.nevest-cera.net a sažete su i kratkom članku N. Budiše - Crtice iz povijesti župe Nevest (Arhiv župskog ureda u Nevestu, 2009.)

Kuk - povijesno brdo blizu tromeđe Cera-Visoka-Sitno (Rapat), blizu Kaštelanske Drage. U ispravama hrvatskoga bana iz Knina, lokalitet »Laškijevac« se vjerojatno odnosi na ovo brdo (detaljniji opis banske granice kroz naše mjesto slijedi kod »Starinskih Spomenika Nevesta i Cere«). Iza Laškijevca (danas Kuk) se nalazi se nalazi dolina koja ze zove »Oprcin vrta«. U starim dokumentima (1434.) ta dola se zove se »Laška dolina« i predstavlja jedan od međaša između Šibenskog kotara i područja pod jurisdikcijom hrvatskog bana u Kninu. (Izvor - Fotogalerija na http://www.nevest-cera.net)

« Previous123456Next »

Friends

  • loading Loading…

 

budisa's groups