Egidio Janko
653
photos
541
on Google Maps
views
None

Egidio Janko's conversations

in Brazil there are these insects are wonderful.

Belaj, naselje i ladanjski dvorac u središnjoj Istri, oko 3km jugoistočno od Paza (45°16′N; 14°07′E); 18 st. (2001), općina Cerovlje. Dvorac se smjestio na brežuljku uz lokalnu cestu od Pazina prema dolini Raše, na 212m nadm. vis. Sagradila ga je obitelj Barbo u drugoj pol. XVI.st., a barokiziran je krajem XVII. i u XVIII.st. Od 1668. do 1945. u posjedu obitelji von Auersperg. Upravno sjedište velike gospoštije → Wachsenstein. Središnji rezidencijalni dio sklopa pravokutna je tlocrta, s unutrašnjim dvorištem rastvorenim polukružnim arkadama u prizemlju i na prvom katu. Zidovi galerije na prvom katu donedavno su bili oslikani pejzažima s prikazom dvorca i okolice. U prizemlju je kapela sv. Henrika Kralja, s baroknim mramornim oltarom i slikanom oltarnom palom, dvjema nadgrobnim pločama obitelji Barbo te nadgrobnim pločama plemićkih obitelji iz Kršana, Kožljaka i Paza donesenim u Belaj iz crkve sv. Marije na Čepićkom jezeru nakon zatvaranja samostana 1783. Lijevo i desno od rezidencijalne palače u istoj liniji nižu se gospodarske zgrade (podrumi, konjušnice, štale). U blizini dvorca ruševine su kaštela Sv. Martin (Schabez ili Possert), pravokutnog tlocrta s četverokutnom ugaonom kulom. Kaštel je sagrađen u XI. st. po nalogu istarskog markgrofa Ulricha, do 1367. u posjedu je akvilejske Crkve, te u sklopu Pazinske knežije do 1529., kada dolazi u posjed obitelji Barbo. Obnovljen u XVI.st., teško oštećen tijekom → Uskočkog rata 1615–17. Nedaleko od ruševina nalazi se i crkva sv. Martina.

Kaštel Petrapilosa nalazi se 6 km zapadno od Buzeta, nedaleko ceste koja vodi uz rijeku Mirnu prema Livadama i Motovunu. Srednjovjekovni dvorac smjestio se na visokoj hridi koja dominira širim područjem uz rječicu Bračanu. Stoljećima je predstavljao odličan vojno - obrambeni položaj s kojeg se kontroliralo svako kretanje poljem ili cestom širom doline. Prvi pisani izvori spominju utvrdu – Ruin, još u X. st. Od tada pa do početka XIII. st., u Istri su se izmjenjivala razdoblja dugotrajnih borbi za nasljedno pravo vlasti između germanskih feudalnih obitelji, akvilejskih i gradeških patrijarha. Akvilejski patrijarh preuzeo je zamak 1208. g. i držao ga je u posjedu sve do 1420. g. kada ga je oduzela Venecija. Ime feudalca Vulingiusa de Petrapilosa, kao akvilejskog vazala, prvi se put pojavilo u spisu 1210. g. Nakon 1420. g. kaštel Petrapilosa je prešao pod upravu Serenissime. Godine 1440. mletački je dužd dodijelio Nicoli Gravisiju iz Pirana Castrum Petrapillosae u „vječni feud“ koji je sačinjavalo 12 sela na oko 89 km2 zemlje. Od tada su se izmijenili brojni nasljednici, a Kaštel je opstao sve do kraja XVIII. st., iako je prema nekim izvorima Kaštel izgorio u drugom desetljeću XVII. st. i poslije nije više bio obnavljan. Crkva Sv. Marije Magdalene koja se nalazi u sklopu kaštela Petrapilose ostala je u funkciji sve do 1793. g., iako se život u utvrdi ranije ugasio. U crkvici su nakon početka obnavljanja 1999. g., pronađeni brojni ostatci srednjovjekovnih fresaka koji se danas čuvaju u Zavičajnom muzeju u Buzetu.

fantastic shot , all the best , waldemar from Gdansk

Very Beautiful and nice shot..
You have a Beautiful gallery.
Like♥ for this awesome click.
Greetings from Vinay
.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Best wishes and Have a nice weekend

très belle photo .Bravo Léonard

Beautiful picture! LIKE-2! Many greetings, Buts_YV.

Hvala ti Emil na ovom iscrpnom komentaru.Evo digao sam f 22 jer mi je jedan prijatelj savjetovao da pokušam sunce na zalasku fotkati na taj način i evo uspjelo je.Fotografija je zaista kreativna stvar i kad misliš da sve znaš shvatiš da zapravo neznaš ništa.Zato treba puno kemijati i rezultati će doći....lijep pozdrav....

Friends

  • loading Loading…

 

Egidio Janko's groups