Baumann József
photos
on Google Maps
views
Gyermekkorom óta járom a Mecsek rejtett és ismert útjait. Mindig vonzott a természet szépsége és sokszínűsége. Túravezetőként az a célom, hogy minden túrámon a résztvevők számára mindig tudjak valami érdekeset mutatni. Szeretném, ha a természet kincseit minél többen felfedeznék és óvnák, védenék azokat. Azon dolgozom, hogy óvjuk elődeink által létrehozott értékeket, hogy a források, erdei pihenők, létesítmények mindig jó állapotban legyenek. Fotóimmal a Mecsek szépségeit szeretném megmutatni nem művészi, csak dokumentációs valósággal. I am hiking the known and hiden pathways of Mecsek since I was a child. I have been always attracted by the beauties and variegation of nature. My aim as a guide is to show always something interesting to all of the participants of my hikes. I would like to encourage more and more people to explore and protect natural values. I am working to protect values of our ancestors, to preserve good condition of forest fountains and resting-places. I am trying to reveal Mecsek's beauties for everybody, not from artistic point of view but with documentary reality.

Baumann József's conversations

A fotó pontosan a jelölt helyen készült, és látszik a megbontott partoldal.Nem valószínű,hogy a növényzet teljesen benőtte volna!

Gyönyörű és ismerős...L Üdvözlettel: Gábor

Ez a fotó nem beltérben készült!

Szép kép szomorú alanya! Üdv : Lajos

Cinke-tanyai emlékkő (Nyugati-Mecsek): A Vörös-hegyen a volt Cinke-tanya emlékére 2003-ban a Mecsek Egyesület egy komlói andezit tömböt állított. Itt állt az erdészet által épített, ma már leomlott fa kunyhó, amelyet négy természet szerető barát gyakran látogatott. A tömbben fekete gránittáblán a négy barát neve és képei láthatóak: Baranyai Aurél, Csokonay Sándor, Millner Jenő és Millner Pál. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség évenként emléktúrát szervez ide Baranyai Aurél, ill. a négy barát tiszteletére. Az emlékkőhöz a K jelzésről a KL jelzés vezet be.

Petőczpuszta (Nyugati-Mecsek) Első említése 1827-ből való, amikor a pécsi káptalani uradalom telepe volt. Erdészház, uradalmi épületek és néhány zsellérház állt itt német lakókkal. Itt volt a Víganvár csárda, amely "vígan várta" vendégeit. Az uránbánya légaknájának építésekor a házakat lebontották. A régi település emlékét egy kis harangláb őrzi.

Tripammer Károly: (1872-1926) főerdőmérnök Pécs első erdőmestere, városi erdőtiszt. Nevéhez fűződik a mecseki erdőgazdaság kezdeti, talán legnehezebb időszaka. Ő valósította meg a mecseki irtások helyén az első előnevelő csemetekerteket. Sokat tett a Mecsek erdészeti, és turistaútjainak, kiépítéséért. Az Országos Erdészeti Egyesület tagja volt. Ő tervezte 1903-ban a Mecseknádasdi községi malmot is. Életének 55-ik évében hunyt el. Az emlékére bekerített és táblával ellátott öreg kocsányos tölgy a hetvenes évek elején egy viharban derékba tört, és elpusztult. Az emlék tovább örökítésére az erdészet ,egy a régi közelében álló kocsányos tölgyet jelölt ki. Fakerítéssel körbe vette, és egy emlékoszlopot helyezett el Tripammer-fa felirattal.

Hármas-kereszt: Az Abaligetet Orfűvel összekötő út mentén álló kereszt neve. Valamikor három kereszt állt itt kápolnával. Ma csak egy kereszt van, mellette emléktáblát és padot helyeztek el. Egy Abaligeti molnár állítatta.

Abaliget (Nyugati-Mecsek, 209 m): a Nyugati-Mecsek északi részén épült falu; vas­út­­állomása a falutól 4 km re, a Budapest-Pécs vasútvo­na­lon van. Az Aba nemzetség alapította a 11. században. Nevének előtagja az Aba, bolgár-török eredetű atya jelentésű személynév és ősi magyar nemzetségnév. Oklevélben 1332-ben fordul elő először. A török hódoltság alatt elnéptelenedett. A 18. században épült újjá német és magyar jobbágyokkal, akik állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoztak. A pécsi káptalan birtoka volt. Ma lakóinak száma: 605 (2009). A telepü­lé­sen kem­ping található, valamint mesterséges ta­vak csónakázási illetve horgászási lehe­tő­ség­gel. Látnivalói.: Cseppkőbarlang, Denevér múzeum, Denevér tanösvény, 1796-ban barokk stílusban épült templom és Pajta múzeum, ahol régi mezőgazdasági eszközök láthatók. A K jelzés a falu közelében halad el.

Örülök, hogy tetszik, de még ennél is szebb a tőle néhány száz méterre Szentlőrinc irányában lévő útelágazásnál a teljesen ép vörös homokkő kereszt. Talán ez az egyetlen épen maradt alkotás.

« Previous12345Next »

Friends

  • loading Loading…

 

Baumann József's groups