Tájaink és kincseink - a Dél-Bükk és a Borsodi Mezőség
268
photos
122
on Google Maps
views
None

Tájaink és kincseink…'s conversations

Tetszik 001!

Jol sikerult foto, gratulálok. Szerintem ez a uhu fiokanem volt ebéd :) Ugyanis akinek ilyen szép albuma van, az nem eszik uhu-t.

Udv,

B

ez a kép a legjobb ez nagyon bajnok

Kedves látogatók!

A kiállítás vendégkönyvéből - a teljesség igénye nélkül - közzéteszünk néhány bejegyzést.

Várjuk hozzászólásaikat itt, a kiállítás internetes oldalán is!

Köszönjük! A kiállítás szervezői

Bükkábrány

Gratulálok az ötlethez és a megvalósításhoz. Példaértékű összefogás eredményének részesei lehettünk. Köszönjük

A kiállítás csodálatos! Gratulálunk a rendezőknek.

Gyönyörűek a képek és hála istennek a környékünkről szól, amiről mi itt lakók tudunk a legkevesebbet.

Fantasztikusak a képek, nagyon örülök neki, hogy volt lehetőségünk megtekinteni őket. Gratulálok a kiállítás szervezőinek az ötlethez és a színvonalas kivitelezéshez.

Szép képek és olyan madarakat és rovarféléket lehet látni, amelyek mellett sokszor úgy megyünk el, hogy nem ismerjük

Környezetünket megismerni, kirándulásokhoz kedvet, ötletet kapni lehet ezen a gyönyörű kiállításon.

A napközis gyerekeknek nagyon tetszett a kiállítás.

Köszönöm, hogy a természet szépségét, csodáit, ilyen közel hozták a mindennapok számára.

Az óvoda középső csoportos gyermekei ámulattal, érdeklődéssel nézték a képeket, köszönjük

Óvodánk kiscsoportosait nagyon elvarázsolták a szép természeti képek. Gratulálunk!

Ebben a rohanó világban jó kicsit megpihenni. Szép a kiállítás, szépek a képek, örülök, hogy eljöttem a gyerekeimmel. Gratulálunk!

Őszinte elismerésem a csodálatos fotókért. A képekről sugárzik a természet szeretete. Fotói a lényeget kiemelve csodálatos pillanatokat örökítenek meg. Tudom magamról, hogy ilyen pillanatokat ritkán lehet megörökíteni, tehát sokat kell a természetben tartózkodni! Javaslom, hogy képeiben más fórumokon is próbálkozzon, hiszen tehetséges. További sikereket kívánok egy lelkes természetbarát és alkalmi fotós.

Vatta

A kiállított képek gyönyörűek, külön gratulálok az egyes képeknél a találó és ötletes címadáshoz.

Csodálatosak a képek, nagyon ötletesek a címadások. Gratulálok az alkotóknak és a kiállítás rendezőknek. Mennyi csodát rejt a mi vidékünk!

Egy kis „sziget” a mindennapokban. Szemet gyönyörködtető, pihentető. Gratulálok! A kiállítás nagyon színvonalas volt, a gyerekek számára is érthető és igazi élmény!

A kiállítás képei felidézték azokat a tájakat, élményeket, melyeket gyermek – fiatalkoromban szerettem, mikor a nyári szünetben – sétázáson, gombászások közben barátaimmal bejártuk e tájak nagy részét. Köszönöm. Gratulálok!

Gyönyörű képek, csodálatos élmény. Köszönöm!

Szerintem minden kép és minden nagyon gyönyörű!!!

Jobb kiállításon eddig nem voltam!!

Nagyon jók voltak a képek, szebbnél szebbek. Nagyon jó volt itt lenni. Jobb kiállításon eddig még nem voltam!!! A képek nagyon szépek! A szöveg nagyon hasznos! Köszönöm, hogy itt lehettem.

Mezőnyárád

Gratulálok a szép képekhez, és reméljük sikerül a környezetünket még sokáig így megőrizni.

Köszönjük a szép képeket. Kicsi lányom első kiállítás látogatása szép emlék lesz!

Köszönöm, hogy megnézhettük ezeket a gyönyörű képeket, ami emlékeztetett a gyermekkorom éveire, a tiszadorogmai tájra..

Gratulálunk a fotósoknak, a kiállítást rendezőknek, mert felkeltették érdeklődésünket, hogy ezeket a csodákat a valóságban is nézzük meg. Köszönetünket fejezzük ki, hiszen ilyen csodálatos helyzetbe, életkörülménybe mi soha nem láthatnánk e kedves élőlényeket. Kérjük ne hagyják abba a természet megörökítését és mutassák meg nekünk máskor is. Köszönjük! Őszirózsa Nyugdíjas Klub

Kellemes pillanatokat szerzett a tárlat! Köszönjük a szép képeket, mellyel csodálhattuk a gyönyörű természetet.

A természet szeretete, tisztelete harmónia és nyugalom árad ezekből az alkotásokból. Jól esett megpihenni, szemlélődni. Köszönöm az élményt.

Elbűvölő természeti csodákat kapott a fotós lencsevégre, a kiállítás megszervezőjének, alkotójának nagyon köszönöm az itt töltött perceket.

Mezőkeresztes

Nagyon szép és értékes kiállítás volt! Ezzel a kiállítással talán az emberek közelebb kerülnek a természethez. Rengeteg új dolgot láttunk meg. Köszönettel!!! Szervita Nővérek Gyermekotthona

Kleszó András dicséretes tehetséggel mutatja meg a körülöttünk lévő csodákat. További sok sikert kívánok.

Igen értékes kiállítás, ami nagyon tetszett, csodálatos tájak képekkel együtt.

Köszönöm, hogy végre nálunk is lehetőség van egy olyan új életformára, amelyet más városban szinte minden nap átélhetnek az ott lakók. Ez nálunk ritka dolog, hogy a családdal egy kiállításra, vagy sétára ösztönző dolog kicsábít. Remélem, nem ez volt az utolsó kiállítás. Köszönjük az élményt és a lehetőséget, hogy ugyan benne élünk ebben a környezetben, mégsem vettük észre ezt a sok szépséget.

Nagyon szép fotókat láthattam, gratulálok. Köszönjük, hogy községünkben is megrendezték a szép kiállítást. További munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánunk.

Gratulálok a kiállításhoz. A fotósnak további szép, tartalmas képeket kívánok, hogy mások is gyönyörködhessenek a környezetünkben található szépségekben.

Gratulálok a kiállításhoz. Köszönjük, hogy megmutatta a környezetünket. Művészetét köszönjük.

Nagyon tetszett a kiállítás, és nagyon sok érdekes dolog van.

Szép volt, kár, hogy kevés az ilyen ember, akit érdekel a természet.

Szép és magas színvonalú kiállítást láthattunk. Rengeteg olyan szépséget tárt fel, amire eddig fel sem figyeltünk.

Köszönjük, hogy közel hozzák, bemutatják közvetlen környezetünk szépségeit, értékeit az emberek számára. Az óvodás gyerekek is nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást, melyből sok mindent megtanulhattak ezeknek az értékeknek védelméről. A kiállítás képeit is megcsodálhatták, a filmek, képek, hangok nagy érdeklődést váltottak ki a gyerekekből. Harmatcsepp Óvoda

Gratulálunk a szép képekhez, filmekhez Kleszó Andrásnak és az Eleven Televízió munkatársainak. A Szervita Nővérekről készült film is magával ragadó. További jó munkát, sok erőt ehhez a szép munkához. Köszönjük a kiállítást!

Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy egy ilyen szép kiállítás Mezőkeresztesre is eljutott. Köszönjük!

Nagyon szép, színvonalas a kiállítás. Gyönyörűek a mozgóképek. Köszönet a szép élményért!

Tard

A természet szeretete, az ember szeretete is. E képek előtt csak meghatódni lehet. Gratulálok! Nagyon szép munkák!

Az eredményes munka gyümölcse, gratulálok!

Gyönyörű képek, élvezet nézni. Köszönjük, hogy közkinccsé tették.

Köszönjük a kiállítást létrehozóknak, hogy ezzel a közelünkbe hozták a természetet. Óvodásainknak figyelmét is jobban fel tudjuk hívni a természet megóvására. Élmény volt számunkra. A tardi óvodások

Itt van körülöttünk, mégsem látjuk ezt a szépséget. Neked sikerült egy apró szeletét megmutatni. Munkád és elhivatottságod irigylésre és tiszteletre méltó.

Nagyon szépek a fotók, ügyesek vagytok. Örömmel nézegettük őket, kár hogy csak ennyi fotó volt, szívesen nézegettük volna még. Köszönjük szépen.

Nagyon szép színvonalas a kiállítás, megfontolt, precíz munkát takar. Köszönet a szép élményért, gratulálok!

Nagyon szép a kiállítás. Már megijedtem, hogy elmulasztottam, de szerencsére még volt lehetőségem megnézni ezeket a szép képeket. Lehet, hogy néhány szebb darabnak állandó helyet lehetne találni a faluban.

Nagyon köszönjük, hogy ilyen szép képek között rendezhettük meg összejövetelünket. További jó munkát kívánunk! A tardi Nyugdíjas Klub tagjai.

Cserépváralja

Sok érdekes dolgot megtudtam a kiállításon.

Csodálatos a kiállítás. Lenyűgöző.

Gratulálunk, nagyon jók a fotók, szép a kiállítás. Láttuk a tájházat is. R. család Budapestről

Gratulálunk a fotósnak! A világ legcsodálatosabb teremtménye, melyet az Isten létrehozott, a természet. Ezt megörökíteni egy nagyszerű dolog. Gratulálok, és csak így tovább, had csodálhassa meg mindenki! Lórántffy Zs. Általános Iskola Debrecenből

Térjen be Mindenki e házba, gazdagodjon az élménnyel. Köszönettel: Horváth család Budapestről, Kőbányáról

Kács

Nagyon örültünk, hogy megnézhettük ezt az értékes kiállítást! Jó olyan értékeket, kincseket látni, amit egyébként nem láthatnánk. Sok erőt és kitartást kívánok a további munkájukhoz! I. család Budapestről

Örülök, hogy ide is eljutott ez a kiállítás. Milyen szép is Magyarországnak ezen vidéke! Gratulálunk a szép képek készítőinek és a helyi szervezőknek.

Még egyszer újra szeretném látni ezt a gyönyörűséget. Bízom benne, hogy a hanganyagot is meg tudom hallgatni. Sok ilyen kellene ezen a vidéken.

Köszönjük, még a gyerekeket is le tudta kötni.

Felsőtárkány, Bükki Nemzeti Park látogatóközpontja

Nagyon jó kezdeményezés, a természetvédelem bemutatása, szép és igényes megvalósulása ez a kiállítás. Sok ötletet merítettem belőle, és viszem tovább magammal ezt a tudást. Gratulálok!

A Felföldi Fotográfusok Szövetsége nyári alkotótáborának tagjai elismerésüket fejezik ki e remek természetfotók kiállításának.

Szépek a képek, sok tudnivaló van leírva a Bükkről. Sok mindent megtudtam.

Köszönjük a lehetőséget, jövünk legközelebb is, mint oly sokszor már tettük. Mindig kapunk valami pluszt az ismeretek bővítéséhez. Köszönjük! A felsőtárkányi ovisok

Szívből gratulálunk a kiállításhoz, az ötlethez és a megvalósításhoz. Köszönjük, hogy részesei lehettünk. További munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánunk. A felsőtárkányi Általános Művelődési Központ tanárai és diákjai

Gratulálunk a kiállításhoz, részünkről művésziek, értékesek, igyekszünk tovább adni a kiállítás megtekintését a Felsőtárkányi Nyugdíjas Klub tagjai.

Szívből gratulálunk az egyik legszebb kiállításhoz, amit valaha láttunk. Köszönjük a meghívást a Balassi Bálint Általános Iskola nevében.

Eger, Eszterházy Károly Főiskola

Kedves András szeretettel gratulálok a csodálatos felvételekhez, ezek nem „csak” gyönyörű képek, hanem alkotások!

Gratulálok Kleszó András tanítványunknak és csapatának a nagyszerű munkához.

Óriási a kiállítás. A 3. évfolyamos sportszervezők.

Jó érzés megnézni ezeket a „kincseket”. Gratulálok a csapatnak különösen Vukovich Ákosnak, aki földim (sárospataki).

Remélem lesz folytatása, és azt is láthatjuk itt!

Igazad van, kösz, hogy szóltál, át fogom helyezni! Üdv: Pali

Gyuszi, gratulálok a nagyon szinvonalas galériádhoz, ez a kép egyike a legszebbeknek ebben a kategóriában ! János

Kedves GyurIca!

Köszönjük az elismerő szavakat! A fotót Kleszó András a BNP természetvédelmi őre készítette, akivel úgyszólván több téren egy csapatban muzsikálunk. A "kóborló" login viszont nem minket takar. Üdvözöllek!

kogyuszi

Hogy kaptad el?

Tájaink és kincseink

Borsodi Mezőség

A Bükk-hegységből érkező patakok és végállomásuk, a Tisza folyó által alakított Borsodi Mezőség 1989-ben kerül természetvédelmi oltalom alá, azóta mint tájvédelmi körzet szolgálja a természetvédelem nemes ügyét. Jellegzetes alföldi táj, „Kishortobágynak” is nevezik.

Nagy kiterjedésű gyepterületeit, mozaikszerűen beékelődő szántók, mocsarak, vízállások, a hegyekből érkező patakok és erek szalagjai, kunhalmok, szikes pusztarészek tarkítják. A táj képét alapvetően meghatározta, meghatározza az emberi tevékenység.

Az egyik legfontosabb tájformáló tevékenység a legeltető állattartás, amely a természetvédelmi szempontból rendkívül értékes gyepterületek fennmaradását biztosítja. A vízrendezések során a mocsarakat lecsapolták, a mezőgazdasági területekről csatornahálózat vezeti a fölöslegesnek ítélt vizet a vízfolyásokba. Az utolsó mohikánként megmaradt mocsarak, vízállásos laposok, medermaradványok a tájvédelmi körzet legértékesebb élőhelyei közé tartoznak.

A közelmúltban (és a közeljövőben is) a természetvédelem több helyszínen rekonstrukciós munkálatokat végzett, hogy a puszta ismét egykori vadvizes képét mutathassa. Nem véletlenül került fel a terület a nemzetközileg jelentős vizes élőhelyeket tömörítő Ramsari Egyezmény magyarországi listájára! Szintén az emberi tevékenység következménye, hogy eltűntek a pusztai erdőfoltok, a vízfolyásokat kísérő fűzligetek, galériaerdők. Jelenleg erdőtelepítésekkel igyekeznek hiányukat pótolni.

Természetvédelmi szempontból kedvező, hogy a tájvédelmi körzet belső területein nem található lakott település (a Mezőnagymihályhoz tartozó Nagyecsér mára elnéptelenedett) így a nagy kiterjedésű puszták zavartalan menedékei az azokat benépesítő élővilágnak. Ez az élővilág rendkívül sokszínű és értékes, kezdve a vizeket benépesítő szervezeteken át, a mocsarakban vagy kunhalmokon virító növényeken keresztül a vadvizes pusztát benépesítő madárvilágig.

Ez utóbbi csoport feltűnő gazdagságban van jelen a Borsodi Mezőségben. Megfigyelhetők itt legféltettebb kincseink közé tartozó ragadozómadaraink, a parlagi sas és a kerecsensólyom. Ritkán kerül szem elé a nagyon megfogyatkozott állományú túzok. A tanyák melletti facsoportokban kék vércsék hangoskodnak, színpompás tollazatú szalakóták nevelik fiókáikat. A vizeken megfigyelhető számtalan récefaj, a sekélyebb részeken gólyatöcsök és gulipánok keresik táplálékukat. A nádasokból szépen szól a kékbegy éneke, de gyakran elnyomja azt a bölömbika mély, búgó hangja. Ősszel több ezres csapatokban érkeznek az északi vándorok, a darvak és a vadlibák.

Lehetőség van arra, hogy a látogató megpillanthassa ezeket a csodákat, de kérjük, hogy az élővilág védelme érdekében mindenki tartsa be a területre vonatkozó természetvédelmi előírásokat, szabályokat!

(A látogatható területekről, a korlátozásokról és egyéb előírásokról információ kérhető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Borsodi Tájegységétől)!

Tájaink és kincseink

Borsodi Mezőség

A Bükk-hegységből érkező patakok és végállomásuk, a Tisza folyó által alakított Borsodi Mezőség 1989-ben kerül természetvédelmi oltalom alá, azóta mint tájvédelmi körzet szolgálja a természetvédelem nemes ügyét. Jellegzetes alföldi táj, „Kishortobágynak” is nevezik.

Nagy kiterjedésű gyepterületeit, mozaikszerűen beékelődő szántók, mocsarak, vízállások, a hegyekből érkező patakok és erek szalagjai, kunhalmok, szikes pusztarészek tarkítják. A táj képét alapvetően meghatározta, meghatározza az emberi tevékenység.

Az egyik legfontosabb tájformáló tevékenység a legeltető állattartás, amely a természetvédelmi szempontból rendkívül értékes gyepterületek fennmaradását biztosítja. A vízrendezések során a mocsarakat lecsapolták, a mezőgazdasági területekről csatornahálózat vezeti a fölöslegesnek ítélt vizet a vízfolyásokba. Az utolsó mohikánként megmaradt mocsarak, vízállásos laposok, medermaradványok a tájvédelmi körzet legértékesebb élőhelyei közé tartoznak.

A közelmúltban (és a közeljövőben is) a természetvédelem több helyszínen rekonstrukciós munkálatokat végzett, hogy a puszta ismét egykori vadvizes képét mutathassa. Nem véletlenül került fel a terület a nemzetközileg jelentős vizes élőhelyeket tömörítő Ramsari Egyezmény magyarországi listájára! Szintén az emberi tevékenység következménye, hogy eltűntek a pusztai erdőfoltok, a vízfolyásokat kísérő fűzligetek, galériaerdők. Jelenleg erdőtelepítésekkel igyekeznek hiányukat pótolni.

Természetvédelmi szempontból kedvező, hogy a tájvédelmi körzet belső területein nem található lakott település (a Mezőnagymihályhoz tartozó Nagyecsér mára elnéptelenedett) így a nagy kiterjedésű puszták zavartalan menedékei az azokat benépesítő élővilágnak. Ez az élővilág rendkívül sokszínű és értékes, kezdve a vizeket benépesítő szervezeteken át, a mocsarakban vagy kunhalmokon virító növényeken keresztül a vadvizes pusztát benépesítő madárvilágig.

Ez utóbbi csoport feltűnő gazdagságban van jelen a Borsodi Mezőségben. Megfigyelhetők itt legféltettebb kincseink közé tartozó ragadozómadaraink, a parlagi sas és a kerecsensólyom. Ritkán kerül szem elé a nagyon megfogyatkozott állományú túzok. A tanyák melletti facsoportokban kék vércsék hangoskodnak, színpompás tollazatú szalakóták nevelik fiókáikat. A vizeken megfigyelhető számtalan récefaj, a sekélyebb részeken gólyatöcsök és gulipánok keresik táplálékukat. A nádasokból szépen szól a kékbegy éneke, de gyakran elnyomja azt a bölömbika mély, búgó hangja. Ősszel több ezres csapatokban érkeznek az északi vándorok, a darvak és a vadlibák.

Lehetőség van arra, hogy a látogató megpillanthassa ezeket a csodákat, de kérjük, hogy az élővilág védelme érdekében mindenki tartsa be a területre vonatkozó természetvédelmi előírásokat, szabályokat!

(A látogatható területekről, a korlátozásokról és egyéb előírásokról információ kérhető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Borsodi Tájegységétől)!

« Previous1234567Next »

Friends

  • loading Loading…

 

Tájaink és kincseink…'s groups