Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Ha arra járok majd "kiforgatom". Nagyon ötletes, és nagyon TETSZIK!

Üdvözlettel,István.

Ezek a falfestmények tényleg díszei a városnak!! Üdv.: Marcsi

Ide már nem mentünk el. A bejárat előtt hagytuk a kocsit gyalog mentünk fel. Nagyon elfáradtunk. Valóban szép hely. Puszillak: Laci L+F

Létezik ilyen máshol is. Éppen egy éve fotóztam a XII. kerületben hasonló épülethomlokzati freskókat, a Margaréta utcában, 2014 május 22-én. Ez, és ez, valamint ez a kép volt azokról a freskókról.

Üdv: Kornél

Ez általános jelenség, Marcsi, az egykori erdős hegyoldalak egyre inkább beépülnek. Eleinte, amikor a gépjárműforgalom kezdett egyre jelentősebb lenni, az volt a cél, hogy a szmogos városi környezetet madárdalos, ózondús, erdős hegyvidéki élőhelyre cseréljék. Aztán minél többen kiköltöztek a természetbe, annál inkább igyekeztek városiassá tenni a környezetüket ott is: a kezdeti vikendházak vagy villák helyét fokozatosan nagy, aztán még nagyobb házak, végül kastélyok foglalták el, a hegyi utakat kiaszfaltozták, ezáltal gyakorlatilag ugyanolyan városi gépjárműforgalom lehetőségét teremtették meg, ami elől valaha a természet lágy ölére települtek át. Az addig dús növényzetű telkeken betonozott udvarokat, kőgarázsokat létesítettek: végül jószerivel egy összefüggő, hegyoldalra felkúszó városnegyeddé lényegült át a természet. Néhány éve az interneten volt egy svéd rövid riportfilm, még 1936-ból, Budapestről. A filmen az egész Budai-hegység, az itt-ott tájbaillően elhelyezkedő hegyi villákkal együtt is, még erdős zöld természet összképét mutatta. Későbbi, 25-30 év elteltével készült fotókon viszont már jelentős beépítés látható, de az még mindig csak részbeni volt. Azt követően aztán hamarosan megjelentek a tájtól tökéletesen idegen objektumok, sőt, amit mondjuk Ybl Miklós, Hauszmann Alajos, vagy Lechner Ödön álmában sem tudott volna elképzelni, még hegyoldalra biggyesztett panel toronyházak, jellegtelen kockaháztömbök is megjelentek, miáltal a táj megszűnt tájnak lenni: egyszerűen csak városi utcák és háztömbök hegyoldali változatává minősült le. Hild József, ha látná, nem hinné el, hogy egy ilyen tájrombolás is építész-tervezői tevékenység révén jött létre, hiszen az ő idejében az építészek értéket hoztak létre, nem értéket semmisítettek meg. Hiába van ennyi növény a tájidegen épületek között, mint itt ezen a fotón is, ez már akkor sem az a hegyvidék, ahol halkan csobognak a patakok, trilláznak a madarak, dús lombokat lenget a szél, erdei ösvények és erdészeti dűlőutak alkotják mindössze az úthálózatot. Nem, ez csak egy növények közé bezsúfolt, ezernyi házból álló város. Szakértői vélekedések szerint viszont ez az egész folyamat állítólag teljesen természetes: ezt nevezik haladásnak. (Tegyük hozzá, de ezt már nem a szakértők vélelmezik, a haladás nem szükségszerűen előrehaladást jelent, ugye).

Üdv: Kornél

Thank you soooo much, Jaroslav, your nice visit and like!! Greetings from Hungary! Lajos

Kedves Kornél!

Teljesen igazad van, valószínűnek gondoltam, hogy a google segítségével gyorsan megtudhatnék valamit az épületről és a feliratáról is. Ráadásul még ismerős is volt a Phőnix név, mint biztosítótársaság neve. Ezek szerint valahol már olvashattam róla, de a képen látható épületre nem szándékosan találtam rá, egyszerűen csak "belebotlottam".

Üdvözöl: István

Ez érdekes, Veronika. Mert így ránézésre egy felújított, átépített XIX. századi épületnek vélném, sok ilyen stílusú ház létezik a kiegyezés és a Millenium közötti időből. Ez viszont eszerint sokkal régebbi, hiszen ha 1785-ben itt született Szemere Pál, akkor az általam vélelmezettnél legalább 100 évvel korábbi. Nyilván többször felújították.

Üdv: Kornél

Csakugyan, ez a patak még az eredeti környezetében folyik, füves-bokros partok között. Máshol elég gyakori, hogy betonvályút alakítanak ki a patakoknak, kiegészítésül nemegyszer a parton a patakmenti füves ösvényt is kövesútra cserélik, ezáltal a természetes állapot mesterkéltté válik. A hangulatos, madárdalos zöldkörnyezetben csobogó patak ezáltal hasonlatossá lesz valamiféle nyitott, betonfalú szennyvízcsatornához.

Üdv: Kornél

Éva, itt-ott látni fotókat más ilyen helyekről. Úgy látom, általában mindenütt valamilyen színre vannak festve ezek a csúzdacsövek. Kék, sárga, piros, szóval valamilyen élénk színre. Nekem is volt egy ilyen csúzda csőkígyóról fotóm, Szegeden (2011 augusztus 11-én, az is élénk színű. Úgy látszik, ez egy ilyen általános strandszokás lehet.

Üdv: Kornél

« Previous12345678...4950Next »

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups