Panoramio is closing. Learn how to back up your data.
Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Sajnos, Eszter, nem tudom, mi az az épület. Egy igen régi fotózás során, 2009 szeptember 27-én, én is azt néztem, van-e valami kiírva, de semmi. Bármi elképzelhető, én irodaháznak gondolom, de persze lakóépület is lehet.

Üdv: Kornél

Igen, mint látványelem, úgy tényleg érdekes.

Üdv: Kornél

Igen, Dezső, a csoportok már egy jó ideje csak vegetáltak. Én voltam is például egy olyan csoport tagja, ahol egyszercsak rádöbbentem, hogy 2014 óta rajtam kívül már senki más nem töltögeti oda a fotókat. Sőt, különös módon, maga a csoport létrehozója sem, ő csak néhány olyan fotóval volt jelen, aminek semmi vonatkozása nem volt konkrétan a csoporttal. Falevelek, virág a fűben, stb, szóval nemhogy a csoport profiljába nem passzolt, de még csak nem is Panoramio-kompatibilis képek. Aztán mikor rákérdeztem, hogyhogy senki nem érdeklődik a csoport iránt rajtam kívül, akkor pár nap múlva a csoport eltűnt. Más csoportoknál is gyakran azt vettem észre, hogy 90 százalékban csak én vagyok a része. Szóval nagyjából már vagy két éve akadoztak a csoportok. És most, hogy a Panoramio megszűnik, ez is a levegőben volt régóta. Kár pedig, mert ami egyéb fotófeltöltő oldalak vannak, azok mindegyike tök vegyes, oda bármit fel lehet tölteni, nincs kategória. Vannak Panoramiósok, akiknek szinte művészfotó szintet elérő képeik vannak, ilyen fotók módfelett kirínának egy vegyes-kategóriájú fotótömkelegből. De hát egyszer minden véget ér.

Én is csak ezen sajnálkozva tudok elköszönni.

Kornél, 2016 október 15.

Thanks you all !

You can find me at: 5oopx

Kedves Eszter! Nekem így esős időben is szép a város! Nagyon szép a fotód! LIKE+YS! Üdv: K.Józsi

Igen, adatbázisból az ilyen kulcsszavas keresés már eléggé elterjedt. A mozitörténeti kutatásaimat a Budakeszi úti Bíróság mögötti udvarban működő Nemzeti Filmarchívum könyvtárában kezdtem, ott még katalógusszám alapján kellett kérni, legalábbis akkor még így volt. Ott néztem át a Lajta Andor-féle évkönyveket, majd Film Színház Muzsika és Pesti Műsor példányokat, bizonyos problémák is felmerültek. Az archivált példányok közül kitépkedésekkel jónéhány hiányzik. És ami még különösebb, nem egy esetben a jelek szerint észrevették később a hiányt, és a következő évben úgymond "pótolták". Például: teszem azt, eltűnt mondjuk az 1961. évi 26-os szám. Mikor észrevették, kerestek egy szintén 26-os számot, de az 1960-ast. Tehát 1961/25 után 1960/26, aztán tovább 1961/27, stb. Első látásra rendben lett, hiszen a számok egymásutánja megvan, az évi 52 példány (vagy ha úgy esett, akkor az évi 53 példány) megvan, látszólag hiánytalan az év, így lett aztán könyv alakban bekötve. Csak ugye mikor a mozitörténetet kutattam, egyszercsak meglepve észleltem, hogy olyan mozi neve megint előbukkant, ami pedig már teszem azt hónapokkal korábban megszűnt. Még inkább elcsodálkoztam, hogy az előző héten sem volt még, és a következő héten megint nincs már. Végül persze rájöttem, mi van: ez most egy kamu példánypótlás, egy tavalyi szám beficcent. (Az előbbi csak példa, nem valószínű, hogy pont ez volt valójában a hiány). Előfordult aztán olyan is, ahol több hét hiányzott, például 1969 tavaszán jó másfél hónap, pont akkor, mikor a volt Budai Híradó mozi újranyitott, már Bem néven. A jelek szerint valaki a mozifelújításokra koncentrálva eltávolított olyan számokat, amelyekben újra megjelent a tatarozás után a mozi, a Bartók, vagy Corvin mozival kapcsolatban is volt ilyesmi. Úgyhogy mikor ezen a helyszínen befejeztem, a Szabó Ervin főkönyvtárban folytattam, ott van ilyen kulcsszavas keresés, az előtérben levő számítógépbe kell beírni (én a Pesti Műsorok példányaira koncentráltam itt), aztán megvárni, hogy előhozzák a raktárból. Persze ezt nyilván tudod, mert írtad, hogy a FSZEK-ben is kutattál. Meg van ilyesféle kulcsszavas keresés a netre feltöltött Budapesti Czímjegyzékekben, mozikra ott is rá lehet keresni, általában mozgófénykép, vagy mozgófénykép-mutatványosok kulcsszóval. Egyébként teljeskörű kutatást azt hiszem azzal lehetne elérni, ha az ember végigböngészné a FSZEK-ben a korabeli Kis Újság, Szabad Nép, Esti Budapest, később Esti Hírlap, esetleg még a Magyar Nemzet, Népszabadság, és Népszava példányait is. Egy röpke pillanatra megfordult ez a fejemben, de el is vetettem: ez egy fél élet hossza alatt sem lenne meg. Megelégedtem tehát a viszonylag hézagos adatbázissal, valami fogalmam így is kialakult a korabeli filmszínháztörténetről.

Amit felajánlottál, azt köszönettel veszem, mindjárt küldök is email-címet a megadott címre.

Üdv: Harmadik

Minden évben azt hiszem, csak ez az egy ilyen alkalom van, én is egy ilyen nyílt napon voltam ott. Elvileg akkor is lett volna vezetés, de amikor én odaértem, még csak egyetlen érdeklődő beszélgetett az előtérben azzal, aki körbevezetné a csoportot. Aztán egy darabig nem jött senki, szerintem azért, mert éppen aznap volt az évenként szokásos autómentes nap. Ilyenkor sokan vannak, akik ki sem mozdulnak, mert a tömegközlekedéshez nem akarnak lealacsonyodni, ahogy azt már nemegyszer hallhattuk olyanoktól, akik még a sarki boltig is csak kocsival hajlandók eljutni. Szóval semmiféle csoport nem jött össze, mondtam, hogy én csak úgy körülnéznék. Úgyhogy körbejártam az egész Epreskertet, és talán így jobb is volt, mert egyes részekre a vezető biztos nem hozott volna el. Például ahol százával hevertek ősrégi szobortöredékek, gazzal benőve. És nyilván később se jött össze a csoport, mert szintén csak egymagában bóklászva láttam aztán azt a látogatót, aki korábban az előtérben beszélgetett. Meglep, hogy ez a bizonyos szobor még ennyi idő után is ugyanúgy van, nincs helyreállítva.

Üdv: Kornél

Hát igen, ezekszerint az nem kimondottan egy gyorsbüfé :)

Üdv: Kornél

Nagyo érdekes, majd elmegyek megnézni...

2015-ben lemosták, azóta újszerűen néz ki + egy kis térköves teresedést raktak le elé két paddal.

« Previous12345678...4950Next »

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups