Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Thank you very much, SD34, your friendly visit and like!!! Greetings from Hungary! Lajos

Nagyon sokat jártunk ide anno! Remélem majd belülről is meglátom egyszer! Üdv.: Marcsi

Sőt, van még olyan helyszín is, ahol még mindig láthatók a november 30-december 1-i ónoseső miatti pusztulás nyomai is, ehhez járult most a július 8-i orkán miatti nagy növénykár, kiegészítve a július 25-i kisebb vihar nyomaival. Sokfelé van most ilyesmi, van ahol az augusztus 17-i felhőszakadás miatti vízár sodort össze további növényi maradványokat. És az országban szerte, hiszen az idei nyáron nem szűkölködtünk felhőszakadásokban, szélviharokban, és persze nemcsak az erdőállomány, hanem a kerti növényzet is megsínylette, és milliárdos a szántóföldi károk összege is. Erdei növénykárosodások egyre gyakrabban fordulnak elő, mivel úgy tűnik, körülbelül negyedszázad óta megváltozott az erdőgazdálkodás: valaha a beteg, vagy már gyengülő fákat folyamatosan ritkították, az erdő gyakorlatilag mindig egészséges fákból állt, optimális szintű aljnövényzettel. Ez a helyzet aztán megváltozott, észrevehetővé vált, hogy kezdik éppenhogy a legjobb minőségű faállományt ritkítani, amit kedvező áron lehet értékesíteni, a gyatrább fák ebből a szempontból érdektelenek. Az erdők egyre elvadultabbak, a magrólkelt növendékfák tömkelege sokfelé valóságos őserdő jelleget ölt már, az elmúlt 20-25 év viharaiban letört korhadt, semmire sem alkalmas, gombás ágak és törzsek egyre gyarapodnak a földön. Az egyre lepusztultabb faállomány már kisebb viharban is károkat szenved, nem kell már 100 kilométeres orkán az ágtörésekhez, fakidőlésekhez. Mi több, önsúlyától akár szélcsendben is bekövetkezhet ilyesmi: emlékezetes, hogy semmiféle szél sem volt, amikor az Erzsébet téren egy vastag faág hirtelen a padon ülőkre zuhant. A Törökvész út felett egy alkalommal a szemem láttára dőlt ki hirtelen egy korhadt fenyőfa, szélcsendes időben, minden előzmény nélkül. (A kidőlt fa még mindig ott hever, ennyi év után is). Most a rendkívüli károk miatt december óta folyik egy nagy erdőrendezés, de mint látjuk, időnként egyre újabb és újabb tennivalókat produkál az időjárás, úgyhogy nemigen lehet a végére jutni. És lesznek még szélviharok a jövőben is, nagy havazás miatti hótörés, villámcsapások, jégkárok, miegymás: a tökéletesen helyreállt erdőállapot valószínüleg már sosem következik be, pláne a nehezebben megközelíthető helyeken, leginkább a Börzsönyben például.

Üdv: Kornél

Gondolom, Marcsi, egy ilyen ház tatarozása nem lehet könnyű, kétszer is meggondolandó, hogy hogyan. Mert ahogy látjuk, itt egy tatarozás nem annyi csak, mint máshol. Nem egyszerűen csak a szokott homlokzatfelújítás, vakolatjavítás, festés, stb, hanem mivel nemcsak a kapunál, hanem fel egész az ereszig domborműdíszek vannak, azokat is mind aprólékos munkával restaurálni kellene. Még elmondva sem egyszerű.

Üdv: Kornél

Érdekes meglátás. Erre így még nem gondoltam, de most hogy említed, tényleg van benne valami. Egyébként arról a sétányról ilyen pompás panoráma lenne, ha gondoskodnának a növényzet visszavágásáról. Mert valójában, az egész sétány mellett mindvégig, a hegyoldali növényzet akadályozza a szabad kilátást. Itt ezen a helyen kicsit ritkásabbnak tűnt, így a meredélyen pár métert leóvakodva, egy kézzel valami csenevész suhángfába kapaszkodva, lehajlítgattam néhány vékony ágat, letépkedtem nagy leveleket. Csak így volt lehetséges, hogy a panoráma kitáguljon. Közben vigyázni kell, hogy ne ne csússzon az ember, mert egy lépéssel lejjebb már a Kristály-barlang melletti meredek oldal van. Kár, hogy ilyen faxni kell, mert az erre kirándulók megérdemelnék ezt a kilátást. Pár méternyit vissza kellene nyesni a növendékfákból.

Üdv: Kornél

Csak így zoommal látszik igazán,az apróbb részleteket is szemügyre véve, hogy milyen pompás falidísz. Valójában egy elég kisméretű alkotás.

Üdv: Kornél

Pedig ezen az öt évvel ezelőtti fotón még milyen jó állapotúnak tűnik.

Chinappi

Hello Bernard!

I say thank you for the visit in my gallery. Best regards, from Budapest. Eszter

Arról nincs adat, hogy a szóbanforgó Alexander Petrovics oroszul írt volna verseket. Tulajdonképpen ez is egy felderítendő rejtély, hogyan lehet az, hogy az 1849-1856 közötti időszakból egyetlen vers sincs, se magyarul, se oroszul. Nyilván kétféle magyarázat lehet: vagy nem Petőfi volt az illető, ezért semmit sem írt, vagy Petőfi volt és akárhány verset ia írhatott, de az irományok elvesztek. Szóval e tekintetben is az 50-50 százalékos helyzet forog fenn. Majd a DNS-vizsgálat után minden tisztázódik.

Üdv: Kornél

Emlékszem, Marcsi, volt már szó erről. Nekem is volt már sorozatom ebből a temetőből, azt hiszem, az összes temetők közül itt van a legtöbb művészi kivitelű síremlék, a nemzet legismertebb nagyjai jórészt itt nyugszanak. A Farkasréti temetőben is, de ehhez képest kevesebben. Utoljára több, mint öt éve jártam itt (2010 április 23-án). Most tulajdonképpen az új Petőfi-sír volt a cél, de ha már itt voltam, még néhány más fotót is összehoztam.

Üdv: Kornél

« Previous12345678...4950Next »

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups