Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Kedves Kornél!

Lőrincen jártál ismét, én meg csak most veszem észre, ez nem szép tőlem. Én még utaztam a 40-essel, ezt sokszor elmondom és leírom. Pedig mindez nem is jelent semmi mást, csak annyit, hogy nem vagyok már fiatal.

Ezúton kíván boldog új évet: István

Éva, az épület kialakítása kissé hasonlít az eredetihez, az a palackozó is ugyanilyen legömbölyített formátum volt. Én viszont azzal a régivel jártam így, hogy a fotó nem valósult meg. Ki tudja, hányszor elmentem mellette, és sose jutott eszembe lefényképezni. De mikor híre jött, hogy lebontják, és valami új létesítmény épül majd a helyén, akkor felmerült bennem, hogy alkalomadtán majd meg kellene örökíteni. Konkrétan nem volt szó róla, hogy mikor lesz lebontva, azt hittem, hogy majd valamikor. Körülbelül 10-15 nap elteltével oda is mentem: akkor derült ki, hogy ezzel elkéstem: a bontás már éppen folyamatban volt. Ráadásul palánkkal körülvéve, így a csak részben látszó, bontás alatt álló épületmaradványról sem lett volna értelme fotót készíteni: erről a fotótémáról lemaradtam. Ezt az új létesítményt párszor már szándékomban állt fotózni, mióta (szeptember 25-én) átadták, de kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű: minden alkalommal jókora forgalom volt, a domború rész előtt is mindig parkoló autó állt, ami pont ezt a különös rácsos kialakítást részben takarta, ami pedig éppen a legdizájnosabb részlet. Most viszont véletlenül észrevettem (villamosról), hogy kedvező körülmények forognak fenn, így leszálltam, és visszajöttem ide: így aztán három hónappal az avatás után végre néhány kép készülhetett róla.

Üdv: Kornél

Gyakorlatilag a naplemente perce, a legutolsó, legszínesebb napsugarak ideje volt ekkor. Üdv: Kornél

Éva, ez a "semmi", az tulajdonképpen nem semmi. Ez egy hangulatos, és ahogy látni, nagyon is közkedvelt vendéglátóhely, sokan járnak ide a Romkertbe. Pár éve leégett, de újjáépítették, és ugyanolyan forgalmas, mint annakidején. Most viszont a téli időszakban a kerthelyiség átmenetileg tényleg "semmi".

Üdv: Kornél

Hát igen, Éva, ebből is látszik, hogy tényleg minden relatív. Ha történetesen ezt az épületet színarany lemezekkel vonnák be, akkor meg ehhez képest látszana szegényesnek a most vadonatúj Várkert Bazár. Úgy önmagában, nem a másikhoz hasonlítva, ez az épület nem tűnik olyan nagyon lepusztultnak. A Várkert Bazár egy életveszélyes rom volt, amit teljesen újjá kellett építeni: ennél viszont a felújítás csak egy egyszerű tatarozás lesz alighanem. Persze azt nem tudom, hogy belül milyen állapotban van.

Üdv: Kornél

Hajléktalanok egészen extrém körülmények között is vannak. Előző télen voltak riportok Moszkváról, mikor mínusz 28 fok volt, és ott is látni lehetett, ahogy az utcán fekszenek. Itt a fővárosban is szerepelt egy hajléktalan pár a hírekben valamikor, egy bűncselekmény kapcsán: ők a Salgótarjáni úti kerítéshézagokon át jártak be a temetőbe, és a rekordhideg 1987 januári időszakban is ott aludtak, kidobott koszorúkkal takaróztak. Mert a közhiedelemmel ellentétben akkor is, és még korábban is voltak hajléktalanok, nemcsak az utóbbi negyedszázadban, ahogy sokan hiszik: csak azidőtájt nem így hívták őket. Hanem úgy, hogy "X.Y. lakás-és foglalkozásnélküli". Viszont akkoriban sokkal kevesebben voltak, ugyanis a lakásnélküliek nagyrészt munkásszállókon éltek: hajléktalanná azok váltak, akiket valamilyen okból elküldtek a munkásszállóról, egyidejűleg fegyelmivel elbocsátva a munkahelyről is. Ezáltal nemcsak lakásnélkülivé, hanem foglalkozásnélkülivé is váltak. Az akkori időkben a hajléktalan-lét csak átmeneti volt, és jobbára egyáltalán nem szem előtt: ugyanis ha egy igazoltatás során ez kiderült, akkor közveszélyes munkakerülés címén igazságszolgáltatási eljárás indult. Vagyis csak a munkaviszony megszűnése, és a börtönbüntetés megkezdése közötti időben élhetett az akkori hajléktalan szabadon. Majd ha nagyobb hideg lesz, láthatsz hajléktalanokat a metrószellőzők rácsai tetején, (például a Vérmezőn), vagy olyan beugrókban, ahol pinceborozók ventillátorai fújják ki a levegőt az utcára, vagy megszűnt üzletek ajtajai előtt, ahol egy méter erejéig felülről némileg védett a hely, stb. Ezek a helyek a szabad ég alatt vannak, mégis pár fokkal enyhébbek. Ehhez képest komfortosabbnak számítanak az alumínium fűtéscsővezetékek alatt, a közművezetékek csatornái, használaton kívüli trafóházak, régóta felhagyott gyárak romjai közötti üregek, vagy romokban álló, már nyitott kripták a temetőkben, lépcsősorok alatti boltívek, stb: ezek a helyek már csak féligmeddig vannak a szabad ég alatt. És akik nem a forgalmas városban, hanem nyugalmasabb térségben tslálnak élőhelyet, azok kidobott deszkákból, fémlemezekből, építkezési letakarófóliából valamiféle kunyhót építenek az erdőkben. Elvileg a hajléktalanszálló lenne a megoldás, de sokan ódzkodnak ettől. Azzal indokolják, hogy ott az a kevés is, amit napközben összeguberált, reggelre már nincs meg. Alvás közben ha lehet, még a ruhát, cipőt is lelopják róluk, ahogy sok hajléktalan elbeszéléseiből kiderül. Volt, aki úgy feküdt le a hajléktalanszállón, hogy spárgával körültekerte a cipőjét a lábán: de reggel mezítláb ébredt, mert levágták a spárgát. Akkor szokott rá arra, hogy egy vastag dróttal kötötte a lábára éjjelre a cipőt: ha a drótot elkezdenék levágni, arra mindenképpen felébred. Vagyis nem kifejezetten tűnik idillikusnak egy éjjeli menedékhely, emiatt maradnak inkább kívül még a legnagyobb hidegben is. Idekinnn aztán ki így, ki úgy próbál megmaradni. De nem mindenkinek sikerül.

Üdv: Kornél

Hangulatos! Üdv. Éva.

Remek felvétel és fotó !

LIKE üdv,Natuska

Kornél! Köszönöm a jókívánságokat, én már elkéstem ezzel. Remélem azért kellemesen teltek az ünnepnapok. A "szünet" csak időleges, hamarosan jelentkezem majd, más irányú elfoglaltságom okán maradt el a képek feltöltése. Üdvözöllek: Éva

Köszönöm Kornél! Én is kívánok Néked szép ünnepeket! Üdv.: Marcsi

« Previous12345678...4950Next »

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups