Harmadik
photos
on Google Maps
views
« Previous12345678...582583Next »

Harmadik's conversations

Köszönöm a látogatást, Kornél! Szeretettel: Éva

Good shot Giv visit made with more than 10 years ago. L&F. Greetings from Bucharest!

Kőbányán is voltak nagy bontások, sőt, még a derékszög-alapú utcahálózatba is belevezettek egy átlós irányú új útvonalat, amit aztán Kőrösi Csoma Sándor út néven 1974 március 2-án adtak át. Ezzel együtt is, mégiscsak az a helyzet, hogy Kőbányán még viszonylag nem is volt olyan nagymérvű a rombolás. A város más kerületeiben is jókora bontásokra került sor, ekkor semmisült meg Újpestnek egy igen jelentős része, szintén ezidőtájt Budafokon az akkori Beniczky utca mentén tűnt el módfelett sok ház, helyükön a Leányka utcai lakótelep épült. (érdekes módon egyetlen, életveszélyes rommá vált épület mégy 40 évig állt, a közúti felüljáró tövében a patak mentén, amit végül csak 2013 elején bontották le, a 2012-2013-as MÁV-vonali rekonstrukcióval összefüggésben). Óbudán is gyökeresen megváltozott több négyzetkilométernyi területen az addigi hagyományos, még az "Alt-Ofen"-jelleget mutató lakókörnyezet, mondhatni, az eredeti Óbuda szíve gyakorlatilag nem létezik már. Kispest nagy területe szintén semmivé vált, ugyanekkor Rákoskeresztúr, a szélein itt-ott mutatóban meghagyott rész kivételével, szinte teljesen az enyészeté lett. Pesterzsébeten a bontások révén még az utcahálózat is némileg módosult emiatt kellett például egy villamosvonalat is megszüntetni. Békásmegyer-Ófalu felét is megsemmisítették, hogy a helyére az addigitól a legteljesebb mértékben eltérő stílusú épületegyüttes kerülhessen. A legkiterjedtebb rombolásra a XIV. kerületben került sor: 1971-ben Rákosfalva gyakorlatilag 99 százalékban megsemmisült. (A helyére épült panellakótelep abszolut nem tűnik valamiféle falunak, de különös módon mégis falunak nevezik: ugyanis a már nem létező Rákosfalva nevét átszármaztatták a megüresedett helyet elfoglaló városnegyedre). Szóval Kőbánya még viszonylag elég jól megúszta, máshol sokkal nagyobb épületmegsemmisítések voltak. (Hozzá hasonlóan Pestlőrinc is ugyanúgy megúszta, ott az Állami-telep 1978-as lebontásán kívül -hogy megépülhessen a helyére a Havanna-lakótelep-, máshol nagymérvű bontásra gyakorlatilag nem került sor). Az épületek eltünedezési folyamata egyébként jelenleg is tart, csak most már nem olyan látványosan, mit a nagy rombolás idején. Ma már nem az a jellemző, hogy egyszerre lebontanak egy hatalmas területet, amit aztán beépítenek egy jókora lakóteleppel, hanem úgy bontogatnak, hogy hol itt, hol ott, egyszercsak eltűnik egy-egy ház, a környezetében levők viszont maradnak. Így sokszor nem is mindjárt tűnik fel az embernek, velem is volt már, hogy fotóztam valahol, és később, mikor újra másvalamit fotóztam arrafelé, akkor tűnt csak fel, hogy egy-két változás már megint van. Így, apránként, mondhatni araszolgatva módosulgat a városkép, hosszabb idő alatt végül majd teljesen: mert legtöbbször nem felújítanak valamit, hanem inkább lebontják.

Üdv: Kornél

Kedves Kornél!

Sokfelé épült kerítés felszedett sínekből, ez a képen látható nekem azért volt érdekes, mert pont egy egykor villamos által járt úton látható, jó eséllyel tényleg a villamos vágányából való. Eszembe jut a szigethalmi/szigetszentmiklósi Mű út (ennél butább nevet útnak még nem adtak a történelem során) is, ahol sok helyen láthatóak vasúti beton keresztaljak oszlopként használva. Valószínűnek tartom, hogy azok is az egykor ott volt vasúti pályából, a taksonyi HÉV pályájából származhatnak.

A látogatást köszöni: István

Kész csoda, hogy ez a rom legalább ennyire megmaradt. Más épületekkel is megtörtént, várakkal vagy udvarházakkal például, hogy a romok maradványai apránként magánhasználatba mentek át, nemegyszer teljes egészében. És általában az 1944-1945-ös hadműveletek is jelentős állagromláshoz vezettek. Mindezeken túl ez a majdnem évezredes épület még létezik.

Üdv: Kornél

Valóban, nem túl gyakran, de azért panorámás helyszíneken nemegyszer készítettem már tájképet.

Üdv: Kornél

Van rá példa máshol is, például a Feléledési Közösség felekezeti terme a Haller út-Gát utca sarki lakóházban, a Jehova Tanúi Királyság terme abban a lakóházban, ami egykor a Gorkij mozi volt az Akácfa utcában, vagy például a Bartók Béla út-Mészöly utca sarki lakóházban van egy kápolna.

Üdv: Kornél

Dísze olyan értelemben,hogy minden közterületi műalkotásnak díszítőelemi funkciót szánnak.

Üdv: Kornél

Most is a vendéglátóiparhoz tartozik, csak némi profilváltással.

Üdv: Kornél

Igen, a szobor a helyén maradt azután is, hogy a Gulliver játékkereskedelmi hálózat megszűnt. Több hír foglalkozott akkoriban vele, mert éppen a játékvásárlás legnagyobb szezonjának a csúcspontján jelentették be a hírt, miszerint a Gulliver hálózat 2013 december 21-én bezárt. Itt most más cégnévvel szintén játékáruház van, de az eredeti szobor jól ideillik díszítőelemként a bejárat mellett.

Üdv: Kornél

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups