Harmadik
photos
on Google Maps
views
« Previous12345678...716717Next »

Harmadik's conversations

Jónéhány különleges épület van errefelé, de erre azért figyeltem fel, mert egészen hasonlót láttam valahol a neten. Úgy rémlik, Svájcban (vagy Stájerországban?) van egy hegyoldali, pompás alpesi tájba illő gasthaus, ami nagyon hasonlatos ehhez.

Üdv: Kornél

Ez jópofa!!! Üdv.: Marcsi

Szépek a fények (is)! L&F Üdv.! Joli

Igazad van, Éva, ez a ház talán az egész környék legexkluzívabb épülete. Bár konkrétan nem értek az építészethez, de ránézésre olyan Kós Károly-féle stílust vélek felfedezni, persze ez csak az én felületes meglátásom. De mint látványelem, mindenképpen elsőrangú.

Üdv: Kornél

Tulajdonképpen csoda, hogy a mozi, mint olyan, még létezik. Amikor a televízió a kezdeti szórványos jelenségből egyre inkább általánossá kezdett válni, már akkor az volt a vélemény, hogy ez véget vet a mozibajárásnak. Igaz, ami igaz, valóban volt visszaesés, de talán azért mert az egyetlen (később is csak két) TV-adó nem tudott annyiféle filmet adni, amennyi a kissé megfogyatkozott számú moziban ment, így azért még bőven maradt megnéznivaló. Sőt, kis számban ugyan, de még új mozik is létesültek, pont a Kőbánya mozi volt az első (1964). Aztán még 1973-ban a Pest-Buda, 1974-ben a Budafok, 1980-ban az Olimpia, és ami a legmeglepőbb volt, nem is jósoltak hosszú életet neki, 1985-ben az új Hunyadi mozi a réginek a helyén. Viszont, amikor a videó-korszak megkezdődött, 1982-83-ban, akkor már általános vélemény volt, hogy ezzel bealkonyul a moziknak. (Ezért volt olyan meglepetés az említett Hunyadi mozi 1985-ös megnyitása). Ami a régi mozikat illeti, valóban már csak mutatóban léteznek, de a mozi, mint olyan, nem szűnt meg: hiszen ha a televízió és a videó miatt senki sem járna már moziba, akkor a bevásárlóközpontokban nyitott vetítőhelyek sem léteznének. Sőt, legújabban a már megszűnt mozik közül némelyik feltámadt: a Kino egyszer már bezárt, de aztán apránként előbb alkalmilag vetítgettek, végül 2015 október 1 óta újra rendszeres mozivá vált. (korábban a Tabán is csak három hónapra zárt be, újraindult, és azóta is működik). 2016 január 21-től, az egykori Bem mozi is feléledt. És legutóbb, a Vörösmarty mozi helyén április 1-én megnyílt az Örökmozgó Filmmúzeum. (ez mint tudjuk, a valamikori Mátra mozi helyén volt, de az a mozi tavaly július 31-én bezárt. Két hónappal később újra használatba vették, de már ART+Cinema néven, október 1-én, így az Örökmozgó Filmmúzeum azóta mostanáig nem létezett). Szóval más élményt adó stílusban, más technikával, sokszor más helyre, (ruha, cipő üzletek közé) költözve, de a "mozi", mint jelenség, a sokezer-csatornás televízió, a videó, a DVD, és az okostelefon ellenére sem vált múlttá. Nem is igazán értjük, hogy ez hogy lehet.

Üdv: Kornél

Jót tetted, Eszter, a Panoramion már nemegyszer voltak problémák, és a későbbiekben is biztos lesznek még, ha hosszú távon megmarad a Panoramio. Jó, ha van egy tartalék helyreállító módszer. A jelek szerint egyébként ez csak egy elszigetelt probléma lehetett, hiszen sok Panoramios talán nem is tudja, hogy öt-hat napon át volt egy ilyen faxni. Én is örülök, hogy nem veszett oda az a rengeteg kép, bár lényegében nekem mind megvan, csak a Panoramioról tűnt volna el.

Üdv: Kornél

Very good !

really nice ...

Amen

Nekem a jó hosszú Dózsa György út mentén mindkét oldalon lakóövezetnek tűnt. Persze lehet, hogy weekend-telek is van köztük.

Üdv: Kornél

Sokféle ábrázolása van, de még ez hasonlít legjobban ahhoz a portréhoz, amit egy régi pénzen láttam. Azt hiszem, tízpengős volt talán, azon pont ilyen volt. Sajnos, nincs már meg, emlékezetből rémlik csak. Egyébként érdekes megfigyelni, hogy rendszerint ezzel a koronával a fején ábrázolják, ami egyértelműen anakronizmus: úgy tudom, a halála után körülbelül negyven évvel készült az a fejdísz, ami Szent Korona néven vonult be a történelembe. Négy évtizedes anakronizmus az olyan, mintha úgy ábrázolnák Petőfit, hogy egy villanykörte fényénél ír verset. Vagy egy fotó arról, ahogy Kodály Zoltán leszáll egy Combino villamosról. Ettől függetlenül pompás szobor, kifejező erejű, szuggesztív műalkotás.

Üdv: Kornél

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups