Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Fel lesz újítva. Éppen egy éve, március 30-i dátummal született döntés arról, hogy rendbehozzák, és helytörténeti gyűjtemény kerül ide. Akkor gyorsan meg is örökítettem, (2015 április 10-én), mert azt hittem, rövidesen megkezdődik az átalakítás. De ezt a fotót látva, úgy tűnik, a nagy munka még nem kezdődött meg.

Üdv: Kornél

Dear Harmadik,

Thanks for your visit, kind comment and LIKE-02!

Warm greetings from Rio de Janeiro, Brazil.

I'm glad you like it. I think, there, in Rio de Janeiro, doesn't exist a snowy landscape, never. Forever summer.

Best regards: Harmadik (Budapest) 12 March 2016.

Némely ember összekeveri az irodalmat a valósággal. Ezt már Kosztolányi is megírta "Esti Kornél" kötetének egy novellájában. Majdnem szó szerint azt írta Kosztolányi, hogy egyszer azt írta, hogy szeretne vaslámpa lenni de mégis élénkem tiltakozna, ha valaki vaslámpává szeretné változtatni. A "Tiszta szívvel betörök, ha kell embert is ölök" LÍRA, VERS, és ha valaki nem tudja mi a különbség a művészet, az irodalom, és a valóság között, azt én csak sajnálni tudom...

Bizony, Marcsi, ezen a helyszínen volt a legnehezebb a fotózás. Kétoldalt tömegével voltak a parkoló autók, pár perccel korábban már a templom előtt állva is probléma támadt, mert ha kellő távot vettem fel, akkor mindenképpen belógtak a képbe a járművek. Ahhoz, hogy ne látsszanak, egész közel kellett mennem az épülethez, akkor meg persze a perspektíva-hatás már erősen érvényesül, nagyon összefelé tartanak a függőleges vonalak. Aztán megkíséreltem a Szűz Mária-kutat fotózni, de ott is mindkét felől parkoló autók álltak, a háttérrel együtt elképzelt fénykép így nem volt lehetséges. Végül csak egy majdnem környezetéből kiemelt, kétoldalt szinte semmi teret nem mutató kép készítése vált lehetővé. Itt meg először normál szemmagasságból kísérleteztem, hogy a templom homlokzata (különösen a főhomlokzati freskó) is kiegészítse a látványt, de akkor a háttérben tényleg tömegével mutatkoztak a járművek. Másrészt meg innen szemből módfelett nagy gyalogosforgalom is volt, gyakorlatilag nem akadt olyan pillanat, mikor éppen teljes szünet állt volna be. Úgyhogy végül a fényképezőgépet körülbelül fél méterre a föld felett tartva készítettem a fotót, így a rengeteg autóból kissé kevesebb rondít bele a háttérbe, másrészt meg maga a szobor takarja a gyalogosmozgást. Szerencse, hogy kifejezetten hideg, viharos szél fújt, mert jobb időben nyilván tömegesebb lett volna városban a mozgás, így se volt csekély. Jónéhány figyelemreméltó látványelemet végül nem tudtam megörökíteni, mert előtte álldogáló, beszélgető csoportok, félpercenként a képbe bekarikázó biciklisták, parkoló, vagy éppen rakodó autók, meg amúgy a járókelők hol jobbról, hol balról, szóval fotóra nem volt lehetőség. De nyilván nem csak én vagyok ezzel így, egy település centrumában, a főtéren, a főutcán általában mindig sok faxnival jár a fotózás, sok mindenről le kell végülis mondani.

Üdv: Kornél

Valóban szép díszei a főtérnek. Ez a szobor különösen élethű: szinte mintha éppen meg akarna szólalni.

Üdv: Kornél

Érdekes perspektíva! Üdv.: Marcsi

Eszter, örömmel olvasom ezt a kiegészítést. Én nem is gondoltam arra, hogy a neten részletes leírás lehet erről a különlegességről. És örülök, hogy megint van lehetőségem úgy hozzászólást írni, hogy normál módban használom a számítógépet. Mert most három napon át nagy probléma volt a géppel, a vírusírtó hirtelen vírussá változott, és letiltotta a billentyűzetet. Új billentyűzet kellett, és új vírusírtó, de most már -legalábbis egyelőre- rendben van.

Üdv: Kornél

Ich bin froh, dass Sie es mögen. Diese Burg wurde im letzten Jahr renoviert. Mit freundlichen Grüßen: Harmadik (3 Marz 2016)

Igen, Eszter, én semmilyen útépítést nem láttam, tehát alighanem kész van a felújítás. Számomra egyébként csak ez a mostani látkép ismerős, nem tudtam róla, hogy ez már egy felújított verzió, mert mikor legutóbb Sopronban jártam, akkor ebbe a városrészbe nem jutottam el, hanem ellenkező irányban, a Károly-kilátó környékére mentem akkor. Az utcaelnevezések néhány helyen módfelett különösek: hiányzik az a szó, hogy "utca". Van az, hogy "Várkerület", csak így magában, se az, hogy utca, se út, se körút, semmi, elvileg Várkerület körút lenne logikusan. Az Előkapu, a Hátsókapu, az Ikvahíd, ezek se "utcák". A legkülönösebb név szerintem a Fövényverem. Amennyire én tudom, a "verem", az egy gödör. (Amit ha másvalakinek ásunk, abba magunk esünk bele, mint tudjuk). Itt Sopronban viszont a Fövényverem (ami logikusan egy olyan gödör, amiben fövényt tárolnak, bármi is legyen az a fövény), az nem gödör, hanem egy utcanév, de nem Fövényverem utca. Mindettől függetlenül, pompás látnivalók vannak azon a környéken is, számomra a legexkluzívabb a Szent Mihály utca 9-es számú igen régi ház homlokzata volt.

Üdv: Kornél

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups