Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Very nice - like

Friendly greetings from Zygmunt

Én azt a bizonyos táblát észre sem vettem, feliratokból olyan sokezernyi van mindenfelé, hogy az ember oda se figyel rájuk. Viszont már itt a helyszínen volt olyan sejtésem, hogy gond lesz a képpel, mégpedig a járművek miatt. Várakoztam, de hol erről, hol arról folyamatos volt a közlekedés. Az első időkben készült fotóanyagomnál erre még nem fordítottam gondot, azok a képek nem is jók, de most már jóideje, amennyire lehet, igyekszem olyan fotókat készíteni, ahol a városképbe nem rondítanak bele az autók, és járókelők sem zavarják meg a látványelemi összképet. De ez nem sikerül mindig maradéktalanul. Volt már, hogy egyetlen, pont a főtéma előtt parkoló autó miatt, amit sehogy sem lehetett a fotón kikerülni, azt hitték, hogy az autó a kép tényleges témája, a többi csak körítés, emiatt nem fogadták el. Valószínüleg itt is úgy vélték, hogy én valójában az autókat fotóztam, és a szökőkút, meg az épület- és növénykörnyezet csak véletlenszerű mellékdíszlet a képen. Tapasztalatom szerint buszok, villamosok, és vonatok a jelek szerint Panoramio-szempontból nem járművek, azokkal nincs gond, csak az autók számítanak problémának, habár olyan vizi látkép is elutasításra került már, amin hajó volt, az tehát alighanem jármű. Vannak furcsaságok is: mint tudjuk, állatfotók sem tartoznak a Panoramio profiljába. Volt egyszer egy utcakép-fotóm, ahol pont átszaladt egy macska az úttesten, jó messze elöl, mégis azt hitték, hogy a macska a főtéma, emiatt nem fogadták el. (EZ az a kép, 2013 május 29). Viszont sok a következetlenség, néha kutyák vagy macskák is láthatók itt-ott a fotóimon, ha éppen a látómezőbe kerülnek, azok meg mégis el vannak fogadva. Na de hát nem kell nekünk mindent érteni. :)

Nekem is kimaradt, meg kell nézni! Taki

Az épület nagyon nem tetszik, de a fotó kiváló.

Üdv.

csorszfoto

Marcsi, mivel csak hat napig létezik ez a kiállítás, szántam rá egy fél órát a harmadik napon. Fotóesztétikai szempontból minden olyan látványelem érdekesnek számít, ami a szokványostól pozitív vagy negatív irányban eltér. Ami teljességgel szokványos, az jószerivel nem is figyelemfelkeltő. Egy példa: ha sík mezőben poroszkál egy lovas, az annyira átlagos dolog, hogy csak odapillantunk, és azt mondjuk, ez önmagában, (hacsak nincs esetleg valami érdekesebb környezeti kiegészítő), nem fotótéma. De egyszercsak mit látunk? A mezőn feltűnik egy disznóháton ülő, félmeztelen, szerfelett molett nő, Kalasnyikov géppisztollyal a hátán, és a malac füleibe kapaszkodva elvágtat mellettünk: na ez már korántsem átlagos jelenség, ez rögtön felkelti a figyelmet fotótémaként. Ez a kiállítást nem a kertekben százával látható szokványos kertitörpék bemutatóhelyének szánták, hanem elkészítették ezek avantgárd változatait. Néhány nap múlva árverésen értékesítésre kerülnek: nyilván egy olyan törpét, amilyen ezrével van, nemigen venne meg senki. De ezek a szokványosságot módfelett nélkülöző avantgárd alkotások a licitálás során biztos komoly pénzekért fognak gazdára találni. (Egyébként a kertitörpe, mint olyan, számomra is idegen műfaj, -ahogy írod-, de ez nem fotótechnikai körülmény. A fényképezőgép számára minden csak látványelem).

Üdv: Kornél

Érdekes ez a kiállítás, vannak a kertekből ismert megszokott kertitörték, és vannak avantgárd alkotások is. Két nappal korábban a híradóban láttam a megnyitást, az ott mutatott törpék közül némelyiket most már nem láttam, voltak üres helyek, trepnik törpe nélkül. Néhány nap múlva árverésen eladják az összeset, gondolom amiket nem láttam, azokat már itt eladták. Az egyik kertitörpe állítólag leesett, és egy darab kitört belőle. A művész arra gondolt, hogy akár össze is törhetné apró darabokra az egészet, és egy tányérban állítaná ki a törmelékkupacot egy olyan felirattal, hogy "Törpe". De a jelek szerint újraalkotta a törpét, mert direkt közelről megnéztem, egy fekete emelvényen álló fehér kertitörpéről van szó, amelyik patkót kovácsol egy üllőn, szóval nincs eltörve. Kár, hogy az ilyesféle fotókat általában nem fogadja el a felülvizsgálat, de nem gond, itt el lesz ez a néhány itt készült kép, amíg még létezik a Panoramio.

Üdv: Kornél

Eddig nem is tudtam, hogy fel lehet ide jönni. Egy Panoramiosnak láttam régebben innen készült fotóit, de ő arról tájékoztatott, hogy azután már nem lehetett feljutni. Most csak véletlenül vettem észre, hogy éppen jött le valaki onnan, szóval mégiscsak van lehetőség feljönni ide a lapos tetőre. Érdemes.

Üdv: Kornél

Thank you Erik for the visit and for your nice comment.

Kind regards, Finn

Kicaj, Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam: Harmadik

Attila, a két link nem tabáni látványelemekre mutat ugyan, de tulajdonképpen olyan kevés maradt az egykori Tabánból, hogy másodpercek alatt végigvehetjük gondolatban is. Nekem kapásból mindössze nyolc objektum ugrik be, ami a nagyságrendileg ezer egykori épületből még megvan. Éspedig a templom, és mögötte két régi tabáni ház (egyik az úgynevezett Virág Benedek-ház, a másik a Tabáni múzeum). Aztán a Döbrentei utcában a Hegedű köz és a Döbrentei tér közötti részen van két megmaradt egykori épület. Továbbá van még az Aranyszarvas-ház, valamint a Semmelweis-ház az Apród utcában. És persze a Rudas-fürdőnek a török időkből származó kupolarésze. Végül az Attila út 15, ami tulajdonképpen régi tabáni épület ugyan, de átépítve, tehát nem is igazán eredeti. Így ezt akár nem is sorolhatjuk a megmaradt kategóriába, legfeljebb félig-meddig. Ezen a nyolc (vagy mondjuk nyolc és fél) épületen kívül többről nem tudok, ennyi a Tabán maradványa. Van ugyan még egy kunyhótípusú objektum a Hegyalja út-Tigris utca-Czakó utca sarkon, de az szerintem már nem tartozott a Tabánhoz, hanem az alighanem már a Naphegy épületeinek egyike. (És korábban még a Rác-fürdő is az egykori Tabán egyik épületének számított, de mivel az 2010-re teljesen vadonatúj épületté lényegült át, így az már nem tartozik ebbe a körbe). Lehet persze, hogy volt, amit kifelejtettem.

Üdv: Kornél

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups