Harmadik
photos
on Google Maps
views

Harmadik's conversations

Mint műalkotás, úgy tényleg jó szobor. De nekem valahogy úgy tűnik, hogy nem teljes a hasonlóság: tényleg Ruttkai Évára emlékeztet ugyan, de nem pont így nézett ki. Ettől függetlenül szép, és a környezete is esztétikusan lett kialakítva, egy virágos zöld pihenőparkot hoztak itt létre.

Üdv: Kornél

Számomra tényleg felfedezés volt ez a szobor, mert mivel nem közterületen van, eddig nem láttam, nem is tudtam róla mostanáig, pedig 10 éve áll már. (A délnyugati ég ragyogó háttere nagyon rossz fényviszonyokat erdményezett). Egy itt lakóval beszéltem, aki évtizedek óta itt él (73 évesnek mondta magát), szerinte a házak által körülvett parkosított udvarnak több kapuja is van, de egy kivételével mindet zárják. A Vőlegény utcai kapu viszont nyitva van, ott bárki bejöhet, a bácsi szerint nem egyértelmű, hogy a park a házakhoz tartozó magánterület-e, vagy csak egy bekerített közterület. Onnan a kapu felől az utcáról is látni a szobrot.

Üdv: Kornél

Szia Eszter !

Szép fotó , nagyon tetszik !

Szép Ünnepet kívánok .

Puszillak , Imre

Köszönöm szépen István.

:-)

Üdvözöllek, Eszter

Ezek a falfestmények tényleg díszei a városnak!! Üdv.: Marcsi

Ide már nem mentünk el. A bejárat előtt hagytuk a kocsit gyalog mentünk fel. Nagyon elfáradtunk. Valóban szép hely. Puszillak: Laci L+F

Létezik ilyen máshol is. Éppen egy éve fotóztam a XII. kerületben hasonló épülethomlokzati freskókat, a Margaréta utcában, 2014 május 22-én. Ez, és ez, valamint ez a kép volt azokról a freskókról.

Üdv: Kornél

Ez általános jelenség, Marcsi, az egykori erdős hegyoldalak egyre inkább beépülnek. Eleinte, amikor a gépjárműforgalom kezdett egyre jelentősebb lenni, az volt a cél, hogy a szmogos városi környezetet madárdalos, ózondús, erdős hegyvidéki élőhelyre cseréljék. Aztán minél többen kiköltöztek a természetbe, annál inkább igyekeztek városiassá tenni a környezetüket ott is: a kezdeti vikendházak vagy villák helyét fokozatosan nagy, aztán még nagyobb házak, végül kastélyok foglalták el, a hegyi utakat kiaszfaltozták, ezáltal gyakorlatilag ugyanolyan városi gépjárműforgalom lehetőségét teremtették meg, ami elől valaha a természet lágy ölére települtek át. Az addig dús növényzetű telkeken betonozott udvarokat, kőgarázsokat létesítettek: végül jószerivel egy összefüggő, hegyoldalra felkúszó városnegyeddé lényegült át a természet. Néhány éve az interneten volt egy svéd rövid riportfilm, még 1936-ból, Budapestről. A filmen az egész Budai-hegység, az itt-ott tájbaillően elhelyezkedő hegyi villákkal együtt is, még erdős zöld természet összképét mutatta. Későbbi, 25-30 év elteltével készült fotókon viszont már jelentős beépítés látható, de az még mindig csak részbeni volt. Azt követően aztán hamarosan megjelentek a tájtól tökéletesen idegen objektumok, sőt, amit mondjuk Ybl Miklós, Hauszmann Alajos, vagy Lechner Ödön álmában sem tudott volna elképzelni, még hegyoldalra biggyesztett panel toronyházak, jellegtelen kockaháztömbök is megjelentek, miáltal a táj megszűnt tájnak lenni: egyszerűen csak városi utcák és háztömbök hegyoldali változatává minősült le. Hild József, ha látná, nem hinné el, hogy egy ilyen tájrombolás is építész-tervezői tevékenység révén jött létre, hiszen az ő idejében az építészek értéket hoztak létre, nem értéket semmisítettek meg. Hiába van ennyi növény a tájidegen épületek között, mint itt ezen a fotón is, ez már akkor sem az a hegyvidék, ahol halkan csobognak a patakok, trilláznak a madarak, dús lombokat lenget a szél, erdei ösvények és erdészeti dűlőutak alkotják mindössze az úthálózatot. Nem, ez csak egy növények közé bezsúfolt, ezernyi házból álló város. Szakértői vélekedések szerint viszont ez az egész folyamat állítólag teljesen természetes: ezt nevezik haladásnak. (Tegyük hozzá, de ezt már nem a szakértők vélelmezik, a haladás nem szükségszerűen előrehaladást jelent, ugye).

Üdv: Kornél

Thank you soooo much, Jaroslav, your nice visit and like!! Greetings from Hungary! Lajos

Kedves Kornél!

Teljesen igazad van, valószínűnek gondoltam, hogy a google segítségével gyorsan megtudhatnék valamit az épületről és a feliratáról is. Ráadásul még ismerős is volt a Phőnix név, mint biztosítótársaság neve. Ezek szerint valahol már olvashattam róla, de a képen látható épületre nem szándékosan találtam rá, egyszerűen csak "belebotlottam".

Üdvözöl: István

« Previous12345678...4950Next »

Tags

Friends

  • loading Loading…

 

Harmadik's groups