ghita49
4
photos
0
on Google Maps
125
views

ghita49's conversations

Aceasta strada, ulita, este denumita in sat huda lui Mara, pe aici era pe timpuri iesirea din sat care ducea la moara lui Maniu dar acum au ramas numai denumirile, calea Morii, cotul Morii care amintesc de aceste lucruri distruse de oameni. Huda este o strada infundata cu o singura intrare iar in termenii locului daca i se zice la un om huda, acel om este tot plecat de acasa, sta acasa numai cand doarme, mai ales iarna.

vedere panoramica a partii de sud-vest a satului, in planul indepartat se vede casa parohiala (unde se vad cele 2 masini) pe ulita lunga care iese in soseaua Sibiu-Cluj ce se vede la limita cadrului fotografiei iar in extremitatea vestica se distinge constructiile facute in intersectia soselei cu soseaua Saliste care este si inceputul soselei Transalpina din partea nordica a acestui drum

este f. bine ca vedem privelisti frumoase de la Cartisoara dar nu-mi place cum o scrieti d-le SZSZSZ! n-ar fi mai bine sa postati foto din pusta maghiara?

Casa de pe partea dreapta cu antena parabolica montata pe cumna, nr.97, o casa normala in timpul saptamanii dar in mare forfota in fiecare weekend cand orasenii, mai precis sibienii tin sa-si petreaca sfarsitul de saptamana langa mama la casa parinteasca si gasesc aproape totdeauna un pretext de a face sambata sau duminica o masa festiva sau un gratarel la care totdeauna nelipsit sunt eu, bine inteles la invitatiile gazdei Ana, numarul persoanelor prezente se poate deduce dupa cele doua masini parcate in fata portii si inca una ascunsa la nr.99.

Ulita lui Moga, este portiunea dintre ulita scolii si targul satului, unde casale sunt numai pe partea stanga cum se vad in foto iar pe partea dreapta e spatele caselor cu iesire la sosea, in plan indepartat se vede fantana din mijlocul satului vopsita cu alb.

Clopotnita bisericii ridicata deasupra intrarii de la femei, este locul de unde un cor din feciorii si fetele satului vesteau Invierea Domnului in dimineata de Pasti prin cantece specifice care se auzeau in tot satul, rasunand prin ferestrele clopotnitei si vestind cam la ora 4 dimineata sfanta sarbatoare a Invierii Domnului.

Numita ,,Ulita din mijloc", imparte satul in doua parti aproximativ egale si are directia nord-sud

Ulita din mijloc a satului privita dinspre nord. Se vede in plan indepartat, la aprox. 2 km Barcul Rosu, padurea plantata de turcii luati prizionieri dupa batalia din anul 1442 dintre Iancu de Hunedoara si beiul Mezid si udata cu sangele prizionierilor ucisi dupa plantarea stejarilor, de aici si denumirea de BARCUL ROSU. In spatele acestei paduri seculare dupa aprox. 1 km se vad muntii Cibin.

Singurul prieten al omului care nu-i in stare de tradare ba din contra, e capabil de sacrificiu suprem pentru a-si dovedi atasamentul fata de om.

In aceasta scoala am facut clasele primare cu cei doi dascali de pe atunci, sotii Negrescu, prin '56-60. Doamna de o bunatate rara iar d-l Grigore N. pe care d-na il alinta Gore era f.sever, cateodata chiar sadic dar avea rezultate bune cu metoda lui Macarenco, era un adevarat dascal si un om indragostit de istorie. De la acesta am aflat pentru prima data ca in baltile Cernavodei au avut loc lupte cu turcii, mai precis batalia lui Iancu de Hunedoara cu beiul Mezid, desfasurata la Poarta Stramturii pe data de 22 Martie 1442. Poarta Stramturi sau Poarta de Fier este denumita zona stramta de trecere dintre Sacel spre Orlat, intre Teisul Orlatului si Dealul Cacovii. In aceasta lupta Iancu afla ca beiul a dat porunca sa fie omorat si il pune in fruntea ostirii pe prietenul sau mic de statura, nobilul Simion Kamonyai imbracat in armura sa, pe care turcii il prind si il ucid, fiind convinsi ca au omorat pe Iancu iar la aparitia acestuia cu restul ostirii au intrat in panica, chiar beiul Mezid a murit in lupta, multi turci au cazut prizionieri iar cei scapati s-au indreptat spre Turnu Rosu fiind hartuiti din spate de Iancu.

« Previous12Next »

Friends

  • loading Loading…

 

ghita49's groups