soareilie
734
photos
723
on Google Maps
views
None

soareilie's conversations

locul unde am copilarit,cel mai frumos loc de pe pamant..va ramane vesnic in sufletu meu si in amintirea mea.

Wonderful architecture.


Great perspective. Very good photo.


Like!!!!!!!!!


Greetings from Basque Country (Spain)

Very beautiful picture


Well done


Like!!!!!!!!!


Greetings from Basque Country (Spain)

"Vila Mühle" este vila primului florar imperial din Banat, Wilhem Muhle. La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Muhle a creat soiul „Madame Josephine Muhle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs pe teritoriul României.

Povestea florarului Wilhem Muhle

Wilhelm Mühle s-a născut în 1844 în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoștiințe legate de creșterea florilor în Cehia și Germania, apoi s-a stabilit la Timișoara, în anul 1876. El a ridficat orașul la rang de oraș al florilor, exportând flori și arbuști în toată Europa. El este cel care asigura si aranjamentele florale la vizitele pe care Franz Jozef le făcea la Timișoara.Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul de merit "Crucea de aur cu coroana" și a primit titlul de furnizor de flori al Curții Imperiale și Regale.

S-a stins din viață la Timișoara, în 1908, însă, tradiția a fost dusă mai departe de fiul său, Arpad.

La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Mühle a creat soiul „Madame Josephine Mühle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs în Ungaria.

Serele de flori ale familiei Wilhelm Mühle dispunea de 17 sere mari ocupând o suprafaţă totală de 8200 metri pătraţi. Poarta de intrare a firmei s-a aflat şi este pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3, unde era şi locuinţa familiei.

Plantaţia cea mai deosebită era de trandafiri a căror frumuseţe nu era întrecută niciunde în ţară. În nenumărate rânduri Regina Ungariei, Regina României şi Regina Serbiei au comandat coroane şi buchete de flori din această renumită grădinărie.

Cultivarea trandafirilor sub îndrumarea şcolilor timişorene, a ajuns o adevărată minune a oraşului Timişoara.

O frumoasă operă florală s-a făcut la plantarea parcului Expoziţiei Agricole şi Industriale din anul 1891, devenit mai târziu Parcul Rozelor. Aceasta a fost amenajată de grădinarul artist Wilhelm Mühle gratuit, parţial în stil englez, parţial în stil francez, fiind vizitat și de împăratul Franz Jozef, primind chiar numele acestuia pentru o vreme.

Klasse Panorama, hast du Lust der "Schwarzwaldgruppe" beizutrerten???

Domnule Soare Ilie, ma bucur ca prin poza asta v-am trezit amintiri placute.

Anul trecut, cand am facut poza avea 91 sau 92 de ani, si este cel mai batran locuitor din sat. Dupa cum vedeti, era inca sanatos, ne-a aratat unde este casa lui, undeva intr-o vale...si mai avea ceva de mers pana la biserica.

A fost o reala placere sa-l insotim si sa-l ascultam povestind.

Numai bine va doresc, Crina Stanciu.

Thanks, it is the south black forest, worth to see personal...

Multumesc! Si mi imi place!!!

« Previous12Next »

Friends

  • loading Loading…

 

soareilie's groups