Vörös Kálmán
50
photos
33
on Google Maps
views
« Previous123Next »

Vörös Kálmán's conversations

A gyakorlat alatt (a szigorú önkéntesség alapelveit betartva) minden sátorból kijelöltek egy-egy rajt, akiknek részt kellett venni egy úgynevezett „Vegyvédelmi Szakmai Politikai” vetélkedőn, járművel, teljes fegyverzettel (töltények nélkül) és felszereléssel. A mi rajunk lett az első. Kaptunk oklevelet, a fényképünkkel ellátott díszdobozt és egy díszes, bőrből készített pénztárcát (üresen). A díszdoboz még meg van, ha a lányom be tudja szkennelni, mellékelni fogom a képeket. Mi vagyunk a FUG-om tetején, a képen jobbról a második vagyok. A következő, '81-es év nyár elején volt az esküvőnk. Nászúton a feleségemmel körbe autóztuk a Balatont és elmentünk a tótvázsonyi táborba, mert kíváncsi volt, hogy milyen is az a hely, ahova még a látogató családtagoknak sem volt szabad bemenni. Vittem a rétsági fiúknak egy liter „vegyvédelmis” vegyespálinkát. A sorompótól beljebb nem is engedtek és ahhoz is a táborparancsnok engedélye kellett, hogy a volt szakasztársaim kijöhessenek oda. Bár a parancsnok tíz hónap után még megismert (vagy éppen azért, mert emlékezett rám), alig akarta megengedni, hogy a srácok kijöhessenek. Végül mégis kijöttek a cimborák, egy kivételével. Kérdésemre elmondták, hogy először Tapolcán, később a pesti Honvédkórházban kezelik, mert az egyik gyakorlatnál figyelmetlen volt a védőruha levetésekor és szennyeződött. Valószínűleg nem is tudják teljesen kigyógyítani. Egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt ezt okozhatja a vegyi fegyver, pedig mi az éles gyakorlatokon hígítva használtuk.

59sisco!Let! The past is very important. Greetings and thanks: Mata Hary

érdekes történet! köszi az infót!

300 ezer forintért eladó.

Itt mi is voltunk. Nagyon klassz gyüjtemény van benne.

Áron

Az üzemen kívül helyezett NL-3-as tankállomást sok társadalmi munkával a Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat gellénházi üzemének dolgozói brigádházzá alakították. Ezután számos brigád-, családi- és baráti rendezvénynek adott helyet. A rendszerváltás után vandál kezek a képeken látható pusztítást végezték itt.

Először 1976 novemberében mínusz tíz fokos hidegben táboroztam sorállományú katonaként a szovjet-magyar vegyvédelmi élestáborban. A képeken látható betonfalakra állítottuk fel a sátort és abban laktunk 3 hétig. Közben jó néhány Bakony-túrát végrehajtottunk az elnyűhetetlen Csepel teherautó alvázra épített VSM (vegyi-sugár mentesítő) gépkocsikkal, jó néhány mentesítő állomást telepítve. Másodszor már tartalékosként kerültem ide 1988 áprilisában, mondanom sem kell, ugyanazokkal az autókkal.

Friends

  • loading Loading…

 

Vörös Kálmán's groups