MrtnS
photos
on Google Maps
views

MrtnS's conversations

Very beautiful! I like it!

Greetings, Maria

Nice place, excellent photo! L

Greetings, Maria

Interesante espacio para un baño.

Great shot ~ VOTED + LIKE !

Best Greetings from Germany, Rainer

Beautiful picture! LIKE and greetings from Poland!
Aga

Walter Süskind (Ludenscheid, 29 oktober 1906 - 28 februari 1945, plaats onbekend) was een Duitse Jood van Nederlandse ouders die in Nederland ongeveer 600 Joodse kinderen aan de Jodenvervolging heeft helpen ontsnappen.

Aanvankelijk werkte Süskind in Duitsland voor een margarinefabriek. Vanaf 1939 woonde hij in Nederland met het oogmerk naar de Verenigde Staten te emigreren. Hij raakte tijdens de oorlog betrokken bij het laten onderduiken van kinderen via de crèche op de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Süskind werkte voor de Joodse Raad als beheerder van de Hollandsche Schouwburg, waar Amsterdamse Joden zich moesten melden voorafgaand aan hun deportatie naar kamp Westerbork. In die functie kon hij de persoonsgegevens van vooral kinderen manipuleren. Ook zijn goede relatie met de Duitse autoriteiten kwam hem goed van pas bij zijn activiteiten om kinderen te helpen ontsnappen. Süskind had samen met de in Amsterdam werkzame SS-officier Ferdinand aus der Fünten op school gezeten en kon dat gebruiken zodat Aus der Fünten niet doorkreeg dat er bedrog in het spel was.

Tegenover de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan bevond zich een crèche. De Joodse directrice daarvan, Henriette Rodriques Pimentel, zette met Süskind en de Amsterdamse econoom Felix Halverstad (ook werkzaam in de schouwburg) een systeem op om Joodse kinderen via de crèche te laten onderduiken. Baby's brachten zij en helpers achterom door de tuin naar de Hervormde Kweekschool, twee huizen verder. Hierbij kregen zij de hulp van de directeur van de kweekschool, Johan van Hulst. Vanaf daar gingen ze in een rugzak, wasmand of boodschappentas naar buiten. Süskind en Halverstad zorgden ervoor dat kinderen niet werden ingeschreven of verwijderden hun namen uit de administratie van de schouwburg. De kinderen gingen dan per tram en trein naar Limburg en Friesland, vaak met hulp van het Utrechts Kindercomité van Piet Meerburg en van de NV, een onderduikorganisatie die in Limburg vele adressen wist te organiseren. Mede dankzij Walter Süskind konden ongeveer 600 kinderen worden gered.

In 1944 moest Walter Süskind met zijn vrouw en dochtertje naar Kamp Westerbork. Door zijn goede relaties met de SS-leiding van de Hollandse Schouwburg mocht hij weer naar Amsterdam, maar hij ging uiteindelijk weer terug naar zijn gezin in Westerbork. Hij wilde daar ook mensen laten ontsnappen, wat niet lukte. Zijn vrouw en dochter werden in oktober 1944 vermoord in Auschwitz en zelf stierf hij tijdens één van de dodenmarsen op 28 februari 1945 op een niet bekende plek in Midden-Europa. (Wikipedia)

Tjee... M'n ouwe touringcar-garage! Ik word oud, oude sporen verdwijnen rap van de landkaart. Ruim 3 jaar gewerkt vanuit deze garage (Mey's touringcars / Coach Group Holland).

Friends

  • loading Loading…

 

MrtnS's groups