MrtnS
photos
on Google Maps
views

MrtnS's conversations

Leuk om dit stukje Corfu weer eens te zien, voor mij lang geleden,1967.

Hgr FEIKA.

Op 20 december 1948 kregen de beeldhouwer J. Rädecker en architect J.J.P. Oud de (voorlopige) opdracht een definitief monument op de Dam te ontwerpen. De onkosten zouden worden bestreden door een landelijke publieksactie waarbij vierkante centimeters van het Damterrein à 50 cent per cm² konden worden gekocht. Voor elk stukje grond werd een certificaat uitgereikt. De opbrengst viel echter tegen en was lang niet voldoende om het op een half miljoen gulden begrootte monument te realiseren. Na veel geharrewar en trage plan- en besluitvorming ging de ministerraad uiteindelijk in 1951 akkoord en in september 1952 werd aan Rädecker en Oud de officiële opdracht verleend.

Het monument bestaat uit een circa 25 meter hoge pyloon met daarachter een halfronde urnenmuur. Het monument werd uitgevoerd in travertin, een marmerachtige, poreuze kalksteensoort uit Toscane. Het centrale reliëf verbeeldt het lijden van het volk, geflankeerd door beelden die onder andere het arbeiders- en intellectuelenverzet symboliseren. Een groep van moeder en kind gedenkt de bevrijding en kijkt naar een stralende toekomst zonder oorlog. Op de hoeken van het plein houden leeuwen, als ‘twee machtige wapenhouders’, de wacht. De nissen aan de achterzijde van de halfronde muur zijn gevuld met twaalf ingemetselde urnen waarin zich aarde bevindt van fusilladeplaatsen en erebegraafplaatsen uit de Nederlandse provincies en Indonesië. De versregels aan de voorkant van de muur zijn van de hand van A. Roland Holst. Tijdens de dodenherdenking van 4 mei 1956 werd het Nationale Monument onthuld door koningin Juliana.

Andreas Johannes Leendert VAN ZOMEREN werd na de dood van zijn vader in 1937 op zeventienjarige leeftijd bedrijfsleider van drukkerij Van Zomeren, gevestigd aan Rustenburgerstraat 343 in Amsterdam. Afkomstig uit een SDAP-gezin, was hij enige tijd lid van de AJC. Later raakte hij sterk onder de indruk van het communisme als politiek systeem. Zijn ideaal was het gelijkelijk verdelen van zaken onder alle mensen. Terwijl hij overdag vooral rouwdrukwerk verzorgde, begon hij spoedig na de Duitse bezetting van Nederland met het ’s avonds en ’s nachts in zijn bedrijf drukken van duizenden illegale, anti-Duitse pamfletten en Waarheid-manifesten voor de CPN. Hierin werden de lezers aangespoord tot het plegen van verzet en het saboteren in bedrijven. M. Lopes Cardozo verzorgde de verbinding tussen Van Zomeren en de Waarheidbeweging en haalde ’s ochtends vroeg ook het drukwerk op ter verdere verspreiding. Op 26 augustus 1941 werd Van Zomeren door twee Sipo-mannen, die eerst in de drukkerij waren geweest, in de woning van zijn moeder gearresteerd. Na gevangenschap te hebben ondergaan in de Euterpestraat en het HvB aan de Weteringschans, werd hij ter dood veroordeeld en op 10 oktober 1941 op de Bussumerheide (niet ver van de legerplaats Crailo, gem. Laren) gefusilleerd.

Niet zelf geschreven, maar bedankt.

In de Nieuwe Hoogstraat staat een opmerkelijk gebouw uit 1983. Het gebouw zelf is niet zo bijzonder, maar de gevelstenen des te meer. Deze stenen zijn van oorsprong spoorwegviaductversieringen die dit moderne pand op deze plek een historisch karakter moeten geven. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd er begonnen aan een ringspoorbaan rond Amsterdam, maar de crisis in 1933 gooide roet in het eten. In 1930 waren er wel al twee viaducten gereed gekomen – een over de Boerenwetering en een andere over de Amstelveenseweg. Zes beeldhouwers maakte sculpturen voor deze viaducten. Theo Vos en Jan Trapman werkten mee aan beide viaducten. Johan Polet en Frits van Hall maakten werk voor het Boerenweteringviaduct en Adriaan Remiëns en Marinus Vreugde aan het Amstelveensewegviaduct. Vanwege de slechte staat zijn beide bouwwerken na de oorlog afgebroken. Gelukkig werden de sculpturen opgeslagen, zodat ze hergebruikt konden worden. Bij nadere beschouwing is goed te zien dat de beelden allen onderwerpen hebben met betrekking tot de spoorwegen. Naast de stoom is ook al de elektriciteit verbeeld in de serie. Let ook op de sluitstenen welke werden hergebruikt aan de dakranden van het pand.

Prachtige verzameling foto's!

Erg fraai en goed gezien Like

Groeten Ronald.

Geweldig mooie kleuren.

Ook voor deze foto een Like & Favorite.

Groeten Ronald.

Friends

  • loading Loading…

 

MrtnS's groups