burcht
9
photos
4
on Google Maps
views

burcht's conversations

De Hembrug was een spoorbrug over het Noordzeekanaal en lag in de Zaanlijn, tussen Amsterdam en Zaandam. De eerste draaibrug werd in gebruik genomen tegelijk met de opening van de spoorlijn tussen Zaandam en Amsterdam in 1878.

Door de verbreding van het kanaal en toename van het scheepvaartverkeer werd tussen 1903 en 1907 een nieuwe grotere en hogere draaibrug gebouwd. Een lange helling op een dijk was nodig om het hoogteverschil met een niet te grote helling te overwinnen. Ten noorden van de brug kwam een halte Hembrug te liggen.

Tweemaal werd de brug ontwricht door een aanvaring van een schip dat uit de koers was geraakt. Na de laatste aanvaring bleef de brug ook na herstel een lichte kromming vertonen. Het werd tijd om de Slagboom van de Amsterdamse haven te vervangen.

Omdat deze brug een steeds groter obstakel werd voor het groeiende scheepvaartverkeer, en ook voor het spoorwegverkeer, werd ter vervanging de Hemtunnel gebouwd. Deze kwam in gebruik in 1983. De oude brug werd vervolgens gesloopt en het dijklichaam afgegraven. Het stuk land waarop het brugtaluud eindigde bleef een kleine 25 jaar lang ongebruikt bewaard. Zo resteerde het een kwart eeuw na het verdwijnen van de brug als een achterblijvende opstopper voor de scheepvaart, tot eind 2007 graafwerkzaamheden daaraan een eind maakten. Een deel van de spoorlijn tussen de Zaanstraat en de Hemweg bleef in gebruik als goederenspoor naar de Westhaven.

Een deel van de draaischijf van de brug is bewaard gebleven en staat als kunstwerk op het busstation bij het NS-station van Zaandam

Het noordelijke gemaal wat de Haarlemmermeer droog maalde. Wat nog steeds zorgt dat schiphol niet blank komt te staan. I het westen van de polder bij heemstede staat het gemaal ´DE CRUCIUS´

This is the ´Zaanbrug´over river ´Zaan´ between Womer en Wormerveer

Friends

  • loading Loading…

 

burcht's groups